Hoppa till innehåll
Hem » Blogg med artiklar för en hållbar hälsa » Träning » Stöt och press, samma fast annorlunda

Stöt och press, samma fast annorlunda

Jag tycker det är bra att kunna stöta för att avlasta axlarna, likaväl som att kunna pressa för att använda hela kroppen för att få upp en skivstång eller slängkula på raka armar ovanför huvudet.

Per, Styrketrappan

Det är bra att kunna hantera en skivstång, fokus i den här artikeln, eller en slängkula över huvudet i de fall när vi ska träna upp både koordination, styrka och explosivitet för exempelvis tyngdlyftning. Det är då viktigt att veta skillnad och likheter mellan stöt och press för att få ut det mesta av träningen.

Huvudskillnaden är hastigheten och explosiviteten

För att kunna stöta upp en skivstång från bröstet eller nacken/övre ryggen behövs fart och explosivitet så att , för att hårdra, axlarna och armarna egentligen bara används för att låsa ut armarna när man faller in under stången och fångar den. Det är med andra ord benen och höften som gör huvudjobbet för att sätta fart på stången hela vägen upp. En press är mer en sammansatt rörelse där armarna används för att driva på stången den sista lilla biten upp till raka armar.

Lika till stor del

Om vi vill utföra en stöt eller press med skivstång från bröstet till utlåsta armar så kan de se väldigt likadana ut och här är en väldigt förenklad beskrivning.

Tid som behövs: 1 timme

Från att skivstången ligger på bröstet

 1. Böj knän något

  Så du blir aktiv

 2. Skjut ifrån uppåt och pressa ifrån med benen och höften

  Explosivt

 3. Stöt – fall ner när stången är på väg uppåt och lås ut

  Svimma in under stången

 4. Press – fortsätt hålla igång stångens hastighet med en axelpress för att låsa ut

  Håll hastigheten

Så för att utföra stöt gör du steg 1, 2 och 3. För att utföra press gör du steg 1, 2 och 4. Det viktigaste är att ha kontroll på vikterna så att det är säkert både för lyftare och eventuell passare, så börja med vikter du kontrollerar så kommer du kunna få in både stöt och press.

Lite varför och därför

Varför ska man stöta?

För att träna explosivitet och koordination, utan att använda axlarna och armarna för mer än att låsa ut armarna när du kommer in under stången och fångar den.

Varför ska man pressa?

För att träna kraftutveckling och koordination, och för att använda axlarna och armarna för att fortsätta driva på stången när benen är raka.

Vad är viktigt att tänka på när man stöter och pressar?

För båda övningarna så är det viktiga hastighet och kontroll, försök hitta ett flöde. Du kan läsa mer om tankar kring flöde i Långsamt och i jämnt flöde är bättre!

Etiketter: