Hoppa till innehåll
Hem » Blogg med artiklar för en hållbar hälsa » Nutrition » Bättre immunförsvar med nutrition

Bättre immunförsvar med nutrition

Jag tror de flesta vet att med en allsidig kost så får man i sig näringsämnen som stärker kroppen och immunförsvaret. Medelhavsdiet är vad många inom vetenskapen och i de blå zonerna i världen förordar.

Per, Styrketrappan

Ät allsidigt, exempelvis den kända tallriksmodellen, så bygger du en stark kropp och ett starkt immunförsvar. I artikeln Stärk ditt immunförsvar naturligt kan du läsa mer om hur du kan äta dig till ett starkare immunförsvar.

Vad ska man äta?

Du ska äta lite av varje, du behöver få i dig både energi i form av fett, kolhydrater, proteiner, näringsämnen i form av vitaminer och mineraler av olika slag. Enklaste tumregeln är att äta mer grönsaker, minska processad mat och rött kött och se till att ha regnbågens alla färger på tallriken för att få i dig näringsämnen av olika slag.

Även om du kan dricka alkohol så kan du fundera på om du verkligen behöver det. Du kanske kan dricka lite mindre mängd och i samband med måltider?

Ät mat som är bra för tarmsystemet, modern forskning säger att syrad mat (exempelvis surkål eller kimchi) kan vara bra eftersom en stor del av immunförsvaret finns i tarmarna.

Drick ordentligt, beroende på vad du äter och hur mycket du svettas så kan det vara allt från en liter till ett par liter och här kan du tänka på att även viss mat innehåller mycket vätska. Är du ordentligt hydrerad så kan lymfsystemet och olika slemhinnor arbeta lite mer effektivt.

Du kan läsa mer om detta i artiklarna Så äter du hälsosamt och Goda matvanor stärker immunförsvaret.

När ska man äta?

Tänk även på att äta med jämna mellanrum och att det kan vara bra att äta mellanmål (frågar du min tandläkare så tycker han att det ska vara tre timmar mellan målen dock för att tänderna inte ska ta skada). Detta har både att göra med att du behöver energi för att kroppen ska fylla på med byggstenar och för att du ska kunna arbeta med kroppen under dagen.

Jag tycker att du kan undvika att äta några timmar innan läggdags för att magsäcken ska hinna tömmas så att kroppen kan hantera enbart att bearbeta maten.

Hur ska man äta?

Jag tänker på att du ska äta långsamt, låt måltiden ta 15-20 minuter åtminstone så att du dels hinner använda flera sinnen och dels hinner kroppens system för mättnadskänsla slå till med innan det blir för mycket. Äter du hyffsat långsamt så är det även en chans att stressa ner.

Sammanfattning

Nyttigare nutrition kan du läsa ännu lite mer om vad vi tycker att alla ska tänka på vad gäller kosten.

Tänk på att det här är generella råd och tips, om än baserade på vetenskap, och självklart är jag medveten om att du kanske har helt andra behov som en dietist, läkare eller kostrådgivare hjälper dig med och då ska du såklart prioritera den relationen och de råden du får där.

Etiketter: