Hoppa till innehåll
Hem » Blogg med artiklar för en hållbar hälsa » Träning » Så blir dammsugning ett träningspass

Så blir dammsugning ett träningspass

Dammsugning, tråkigt? Nej, det är skoj och det går att få till riktigt bra träning samtidigt som det blir dammfritt. Här är mina tankar kring detta.

Per, styrketrappan

Karaktärsdanande och bra för kropp och själ med funktionell träning

Det är bra på så många sätt att få bort det värsta dammet, det sliter mindre på exempelvis golvet och luftvägarna mår avsevärt mycket bättre om de slipper hantera onödigt damm. Det bygger karaktär i form av att mer tankar kommer läggas på hur du/jag får in mer rörelse och rörlighet i våra liv.

Byt ställning för kroppen skull

Anpassa dig till rummet du är i, rör dig närmare det du dammsuger. Ofta idag har vi teleskoprör för att kunna gå runt i upprätt ställning med atletisk hållning för att det ska vara bra för oss. Prova att trycka ihop teleskopröret och anpassa dig själv istället, det är lika ergonomiskt rätt det eftersom vi är gjorda för att röra på oss och byta ställning. I listan vid sidan kan du se lite övningar jag provat, förklarar även några av dem i detalj.

  • Knäböj
  • Grodhopp
  • Sträck ut
  • Kombinera knäböj och att sträcka ut
  • Planka

Knäböj för att komma närmare underlaget

Gå ner så långt du kan, (halv knäböj, hel knäböj eller ända ner på huk) och rör dig runt på det sättet. Då får du både träning av balansen, benstyrka och -uthållighet.

Sträck ut ordentligt för att nå högt upp

Gå så högt upp du kan, det finns säkerligen damm ovanpå en dörrkarm eller en hylla nånstans. Då får du träning i vader, balans igen och du får även sträcka ut överkroppen ordentligt så rörligheten får lite utmaning och övning.

Kombinera knäböj och sträck ut för extra utmaning

Varianten att gå ner i en knäböj och sen dammsuga uppåt ökar svårighetsgraden då du behöver ha bra balans, bra rörlighet och styrka i höft, fotleder, bröst/rygg och axlar.

Dansa fram för knoppens skull

En arbetsterapeut sa en gång till mig, och några andra på den arbetsplatsen, att vi kan göra exempelvis dammsugning både roligare och mer ergonomiskt hållbart genom att dansa sig igenom städningen. Tittar vi på just den idén

Sammanfattning

Det går att göra städning både roligare och mer fysiskt utmanande för den som vill, var kreativ så kan du hitta mer saker än det jag föreslår ovan.

Har du fler idéer hur dammsugning kan göras som ett träningspass?

Kommentera nedanför!