Hoppa till innehåll
Hem » Blogg med artiklar för en hållbar hälsa » Klokheter » Drick alkohol med måtta

Drick alkohol med måtta

Självklart kan du dricka alkohol med gott samvete, är du vuxen är det ditt beslut och ditt ansvar. Här är lite fakta om alkohol som jag tycker du ska läsa igenom.

Per, Styrketrappan

Drick utan dåligt samvete

Det är sommar, det är soligt och skönt att vara utomhus med nära och kära. Även om du behöver göra en livsstilsförändring för en mer hållbar hälsa kan du självfallet ta ett glas vin eller två med gott samvete i goda vänners lag och till en måltid.

Vår kropp är gjord för att hantera det mesta, även alkohol

Vi kan hälla och tugga i oss det mesta och klara av det, så även alkohol. Kom ihåg att i fallet med alkohol så händer en hel del i kroppen, beroende på mängden 1. Det börjar bra med avslappning och upprymdhet, fortsätter med att hämningarna släpper till de mindre bra verkningarna att du börjar bli högljudd, yvig och mer och mer okontrollerad.

Krasst sett är alkohol mindre bra för kroppen

Man kan säga att forskningen är lite spretig om hur onyttig alkohol är. Det man verkar vara lite överens om är att det inte finns en hälsofrämjande effekt 4 och att alkoholkonsumtion ökar risken för cancer 5

Drick med måtta för både mentala och fysiska hälsan

Min personliga inställning är att dricka alkohol i samband med mat och att undvika dricka flera dagar i rad. Tittar vi på vetenskapen så bör man hålla sitt intag under 9-14 (beroende på kön) enheter per vecka. Det innebär 2-3 flaskor vin, 10-14 starköl eller en halvflaska starksprit. Mer än så kallas det riskdrickande, och då är vi en bit ifrån vad man kan kalla hållbar hälsa. Dricker du mer än 3-5 enheter per tillfälle så kallas det istället berusningsdrickande 2 & 3

Drick med måtta, varannan vatten och i samband med mat är två jättebra tumregler precis som att det går att dricka alkoholfritt med utan att för den skull vifta med pekpinnar.