Hoppa till innehåll
Hem » Blogg med artiklar för en hållbar hälsa » Klokheter » Hälsostartläge

Hälsostartläge

Utnyttja både friskvård med oss personliga tränare som gör olika typer av funktionella tester (rörlighet, styrka och så vidare) och sjukvård som kollar din medicinska hälsa (blodtryck, blodprov av olika slag). Då vet du vad verkligen har att jobba med.

Per

Därför ska du hitta ditt utgångsläge

Det finns två statusar jag tycker du ska hitta med hjälp av sjukvård och friskvård.

Medicinsk status

Det är bra att veta om det finns några sjukdomar eller risker för sjukdomar som du borde arbeta med för att slippa framtida problem. Det kan även vara så att du behöver ta hänsyn till något för att undvika att förvärra något.

För mig personligen så kröp blodtrycket uppåt så det följer jag och medicinerar mot för att sänka blodtrycket riskerna för hjärtinfarkt och stroke. Givetvis gör jag livsstilsförändringar med utöver medicinering1.

Fysisk status

Det är bra att veta lite vad din utgångspunkt är. Att se lite vad du orkar med skulle man kunna säga. Det kan vara allt från att testa styrka och explosivitet till rörlighet och uthållighet.

Gör hälsotester återkommande

Vad gäller sjukvård och att följa upp medicinsk status så påverkas frekvens av hur du mår rent subjektivt, din livsstil och gener (har du sjukdomar i släkten som kan vara ärftliga som exempel). Detta är något din läkare borde kunna svara på.

Vad gäller fysisk status så beror det helt på vad du har för målsättning tycker jag, om du tränar för resultat eller hälsa eller om du är nånstans mitt emellan. Så prata lite med din tränare om det vad som passar just dig bäst.

Tips vid vidare läsning

  • Hjärt-Lungfonden har många bra sidor om hälsa 2
  • Statens Beredning för medicinsk Utvärdering, SBU, har läsvärd information om varför vi ska hålla koll på vår hälsa 3
  • Matvanor och sjukdom 4
  1. https://www.hjart-lung.se/vart-arbete/tidningen-status/artiklar/darfor-ska-du-halla-koll-pa-ditt-blodtryck/ ↩︎
  2. https://www.hjart-lungfonden.se/sundkurs/dags-en-halsokontroll/ ↩︎
  3. https://www.sbu.se/sv/publikationer/sbus-upplysningstjanst/befolkningsscreening-av-riskfaktorer-och-livsstilsforandrande-samtalsstod-som-prevention-for-hjart–och-karlsjukdomar/ ↩︎
  4. https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/sjukdomar-allergier-och-halsa/matvanor-sjukdom ↩︎