Hoppa till innehåll
Hem » Blogg med artiklar för en hållbar hälsa » Klokheter » Krama

Krama

Vi borde kramas oftare. Här är ett litet skrap på ytan av forskning kring varför livet blir bättre och längre om du kramas ofta.

Per

Oxytocin och beröring är viktigt

Förebilderna och forskarna inom lyckohormonet oxytocin, Kerstin Uvnäs 1  och beröring, Helena Wasling 2   har visat genom åren att beröring är viktigt både för att överleva och leva ett bra liv. Vi kan, kanske, hjälpa personer med olika sjukdomar eller tillstånd att få ett bättre liv visar forskning på Karolinska Institutet 3

Därför kramas vi

Det ligger i våra gener att kramas och börjar redan när vi föds att mamman håller om och kramar sitt barn för att det är livsviktigt för anknytning, relationen och överlevnaden att kramas den första tiden i livet 4 , 5 & 6 .

Ju äldre vi blir, desto mer viljestyrt blir det att kramas. En del kramas som en hälsning, en del för att det är ett sätt att visa ömhet. En del kramas inte alls. Jag tycker, som en personlig not, att närheten som sådan är viktig. En kram kan vara just en kort stund av närhet med någon när och kär.

Därför är kramar bra

Mycket forskning forskningen säger en hel del om varför kramar är bra. Beröring gör att olika lyckohormoner som endorfiner och oxytocin utsöndras i olika utsträckning. Allt detta beroende på hur länge du kramas.

Hur lång ska en kram vara?

Så lång som du tycker det är behagligt, tycker jag. Det finns en hel del forskning i hur länge man ska kramas, hur händer och armar ska hållas. Det finns även forskning om vilka lyckohormon som pumpas ut i kroppen, hur huvudet placeras och så vidare. 7 , 8, 9, 10 & 11 är ställen du kan leta vidare på om du känner att du behöver ha mer på fötterna för en kram.

Det finns en Kramens dag!

Läs mer på https://nationalhuggingday.wordpress.com/ (engelska) om när en officiell dag för kramar går av stapeln. Det går givetvis att kramas vilken dag som helst.

 1. https://www.kerstinuvnasmoberg.se/ ↩︎
 2. http://helenawasling.se/ ↩︎
 3. Oxytocin kan hämma social fobi | Karolinska Institutet Nyheter (ki.se) ↩︎
 4. https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/barn–gravid/att-vara-foralder/foraldraskap-och-relationen-med-barnet/anknytning-hos-barn/ ↩︎
 5. https://www.raddabarnen.se/rad-och-kunskap/foralder/sa-starker-du-relationen-till-dina-barn/ ↩︎
 6. https://greatergood.berkeley.edu/article/item/four_ways_hugs_are_good_for_your_health ↩︎
 7. The influence of duration, arm crossing style, gender, and emotional closeness on hugging behaviour – ScienceDirect ↩︎
 8. Receiving a hug is associated with the attenuation of negative mood that occurs on days with interpersonal conflict – PMC (nih.gov) ↩︎
 9. The perfect hug lasts between five and ten seconds, scientists say | Daily Mail Online ↩︎
 10. The Power of Hugs – Central Coast Sports College (ccsc.nsw.edu.au) ↩︎
 11. Here’s How Science Says You Can Give The Perfect Hug (Once Social Distancing Is Over) (forbes.com) ↩︎