Smärta kan visa sig på så många olika sätt, så många intensiteter och av så många anledningar. jag tänkte titta lite närmare på det som är kopplat till konstaterad (av sjukvård) muskelsmärta och hur man kan hantera det.
Per, Styrketrappan

Svårt att helt undvika smärta
Ryggont/-smärta är något som experter tror drabbar cirka 80% av befolkningen någon gång under livet 1
Vi som är personliga tränare har utbildning i hur man lägger upp träningsprogram, och utför övningar på ett säkert sätt för att undvika smärta. Vi alla kommer ändå att komma i kontakt med smärta själv eller hos nån klient eller ännu värre hos nån närstående. Då kan det vara bra att veta hur vi kan hantera det hela, både för den som drabbas och den som stöttar.
Du som drabbas
Smärtan är din och det finns ofta hjälp att få, även om det kan kännas annorlunda efter långvarig smärta. Mycket har hänt genom åren och det finns många specialister inom sjukvården, naprapatin, osteopatin och kroppsterapin (massörer, personliga tränare osv) som inriktar sig just på att behandla och förebygga smärta.
Jag är säker på att du som har ont har testat många lösningar och ibland kan flera olika metoder och en hel del tålamod behövas för att hitta rätt.
Du som stöttar
Smärtan tillhör den du stöttar, även om du haft liknande problem är upplevelsen olika, respektera det. I övrigt, finns där och försök underlätta utan att göra det krångligare eller mer handikappande än nödvändigt för den som har ont.
få det utrett var smärtan kommer ifrån
Tipsen nedan bygger på att du fått utrett var smärtan kommer ifrån och att den är av enklare art. Exempelvis tumörer, metastaser eller frakturer ska självfallet behandlas av vetenskaplig expertis och så kan tipsen bli ett komplement om din behandlare godkänner det.
Vi människor fungerar olika så den enda som kan avgöra vad som fungerar för dig är du själv. Här är lite olika sätt att hantera det på.