Hoppa till innehåll
Hem » Blogg med artiklar för en hållbar hälsa » Återhämtning » Varför vara effektiv när det går att slappa?

Varför vara effektiv när det går att slappa?

”Här går vi inte tomhänta!”, har du hört den nån gång? Vid det där tillfället när du ändå ska gå från ett rum till ett annat och kan vara lite effektiv och göra nånting mer på vägen? Är det nödvändigt att alltid vara effektiv?

per, styrketrappan

Är effektiviseringen och hålla många bollar i luften nödvändig?

Behöver vi tvätta, plocka med saker i farten eller försöka multitaska? Nja, först och främst är vi gjorda för att göra en sak (medvetet, undermedvetet och automatiserat händer en hel del) i taget vilket du kan läsa mer om i Can You Multitask? Evidence and Limitations of Task Switching and Multitasking in Emergency Medicine 1 . Sen är det så att när vi försöker göra mer saker samtidigt så tappar vi tid när vi växlar mellan uppgifterna, det kan du läsa mer om i Multicosts of Multitasking 2. Är du sedan lite sliten så försämras förmågan ytterligare (läs mer om det på Doing many things at a time: Lack of power decreases the ability to multitask 3 ).

Så frågan är, är det ett mänskligt behov eller ett mänskligt påhitt att göra flera saker samtidigt? Dela gärna dina tankar som en kommentar nedan!

Det finns hopp för dig som vill hantera flera saker samtidigt

Du kan göra en av två saker

  1. Gör saker så många gånger så det blir automatiserat, då kan du göra fler än en sak samtidigt lite mer obehindrat. Man kan säga att övningen gör att växlingen mellan arbetsuppgifterna går lite snabbare.
  2. Vänta 50.000 år till, då kanske vår hjärna har anpassat sig lite mer till att göra mer än en sak samtidigt på ett bättre sätt än idag.

Gör som koalan, ta pauser

Det är helt ok att bara vara. Slappa en stund eller testa att göra en sak i taget riktigt bra och se hur det känns och kommentera gärna nedan med vad du tycker om att alltid vara effektiv! Tycker du nåt värdefullt om att ha en balans i effektiviteten, dela gärna med dig av det med!