Hoppa till innehåll
Hem » Blogg med artiklar för en hållbar hälsa » Klokheter » God Jul och Gott Nytt År!

God Jul och Gott Nytt År!

Ett år till har gått med pandemin som bromsade ner världen och gjorde den både bättre och sämre med insikter i vad som är viktigt, många liv som tyvärr avslutats och allt vad det innebär av motgångar för många.

Tillsammans kommer vi ta oss ur det här, så ta hand om dig och de dina på det sätt du kan och reflektera ensam eller tillsammans vad du tar med dig till nästa år!

Per

red green and white ribbon on white surface

Dags för återhämtning och
samvaro på det sätt det är
möjligt!

Jul och nyår är en perfekt tid för återhämtning och samvaro. Du kanske har jobbat hårt, slitit med studier, arbete, arbetssökande eller sjukskrivning under ett minst sagt utmanande år. Allt för att få ihop ett fungerande liv och familjesituation.

I dessa tider, ställ dig frågan om allt måste vara så perfekt så de höga förväntningarna i sig blir ett stressmoment. Hitta en nivå som gör att du kan glömma eller åtminstone sänka kraven och måstena. Alla behöver bara vara för en stund. Sov ut i de fall det går, kanske överraska alla med att sova eller blunda lite i ögonen en stund på sofflocket?

Om du vill ha en bra idé vad du kan ta med dig till nästa år så är det att ta dig tid till reflektion och återhämtning resten av året. Allt för att få en hållbar hälsa.

bokeh photography

Reflektion och eftertanke

Vi är i en långhelg och stämmer det för dig med så är en perfekt tid för reflektion om vad som gått bra senaste året, det är även en möjlighet att fundera på vad som betyder något. Det som gått bra kan du bygga vidare på. Jag, och många med mig har till och med fått lite ändrad livsprioritering på grund avv det som hänt med pandemi som fortsätter pressa oss. Det kanske är något för dig med att fundera på?

Det som verkligen betyder något, skänk det lite eftertanke och ta med dej känslan in i nästa år. Bra erfarenheter och det viktiga i livet är byggstenar för en god och hållbar fysisk, psykisk och social hälsa fri från alltför stora utmaningar.

Jag förstår att det finns situationer där det blir utmanande att reflektera över vad som gått bra. I de fallen spelar familj, vänner och samhället en viktig roll som stöd och där tycker jag att det är viktigt att våga be om hjälp. Våga räcka ut en hand och du som står bredvid kan också räcka ut en hand och visa att du finns.

cooked food

Ät och drick med måtta

Vi äter och dricker mycket under långhelger, något som i sig kan skapa stress och ångest. Stress hos både oss själva och våra medmänniskor, och i vissa fall en ångest. Hur full mamma, pappa eller nån annan viktig person i våra liv ska bli eller vad vågen och/eller måttbandet kommer säga efter helgerna. Enklaste lösningen, och i viss mån det mest utmanande då du enbart kan styra ditt eget beteende, är att både dricka och äta med måtta.

Vi styr själva vad som ska in i munnen, och tyvärr finns ju allt från missbruk till en kultur av att vara lite för snäll och tacka ja trots att det är fullt. Vi påverkas av bland annat biologi, känslor och kultur samtidigt så gör kloka val i en trygg miljö.

Undvika stigmatisering, det är redan en nog så stressande situation för många i dessa tider. Ställ fram måttligt mycket på bordet eller i godisskålarna och gör inte så stor sak av det . Finns det en oro för alkoholintag och vad det kan föra med sig så går det alltid att ha en vit jul vilket alla överlever.

top view photography of person near palm trees

Familjehögtid och en barnens högtid

Många säger att det är en barnens högtid vi går in i. Vi vuxna behöver tänka på detta och stå tillbaka med festligheterna (e.g. alkoholen) ibland. Skapa en trygg och rolig miljö för de små och stora.

Skänk en tanke, och överskott till exempelvis BRIS eller Stadsmissionen, till de människor som är i utanförskap eller som lever ensamma. Vill du göra nåt för människor i andra länder så finns Unicef eller Röda korset

Låt oss alla se till att skapa den mest kärleksfyllda långhelgen för oss själva, vår familj och samhället i stort.

white and blue click pen on white paper

Styrketrappans nyårslöften

Nyårslöften som jag är säker på att de går att infria om du fyller dem med med innehåll som passar dina behov och ditt liv, slit dem med din hållbara hälsa!

 1. Motionera mera och träna smartare!
 2. Låt behoven styra din återhämtning, både för din fysiska och mentala hälsa!
 3. Laga energirik och näringstät mat för som retar smaklökarna, synen och luktsinnet!
 4. Skapa utrymme för mer och bättre sömn!
 5. Var snällare och positivare!
 6. Andas med näsan och stanna till och ta ett djupt andetag då och då!
 7. Använd dina styrkor och uppmuntra andra till samma sak!
A spotlight coming from a hole in a dark underground cave in Minorca

Ibland blir verkligheten för påtaglig, sök hjälp då!

Självklart kommer det finnas ett antal tillfällen då saker och ting går fel så här är några vanliga frågor kring det

Känner du dig nere eller ensam och behöver komma i kontakt med någon?

Svenska Kyrkans jourhavande präst – https://www.svenskakyrkan.se/jourhavandeprast
Jourhavande medmänniska – https://www.jourhavande-medmanniska.se/
För dig som har har eller känner någon som har mörka tankar finns Minds självmordslinje – https://mind.se/hitta-hjalp/sjalvmordslinjen/

Känner du dig rädd och behöver komma i kontakt med någon?

Riksförbundet för kvinnojourer – https://www.roks.se/
Barnens rätt i samhället – https://bris.se/

Känner du att det är fara för någons liv?

Ring 112!

Sammanfattning

 • Drick med måtta om det ens behöver vara ett inslag. Tänk på att det kanske finns en omgivning som vill ha eller behöver en så berusningsfri helg som möjligt för att må bra..
 • Ta en tur ut för lite rörelse, det väger upp eventuellt julgodis/-mat och humöret stannar uppe.
 • Ändra dig själv om du tycker det behövs och lita på att andra sköter sig själv. Förändring kommer inifrån.
 • Ta hand om dig själv och andra, var lite extra kärleksfull och tolerant.

Jag är medveten om att det finns andra kulturer, religioner, kalendrar och anledningar för att fira högtider vid andra tillfällen och av andra anledningar så läs krönikan med öppet sinne och ta med dig det du tycker passar ditt liv, din tro, din kultur och din situation.