Hoppa till innehåll
Hem » Blogg med artiklar för en hållbar hälsa » Träning » Städning för ett renare hem och en starkare bål

Städning för ett renare hem och en starkare bål

Du kan bli starkare med vardagsträning, om det är vad som hinns med i ditt liv. Varför inte storstäda för att slå två flugor i en smäll med ett renare hem och en starkare bål som resultat? Du kommer få fler delar av kroppen tränad som en bonus.

Per

Bålstabilitet viktigt för prestation och hälsa

Bålen, tunnan som begränsas av magens muskulatur på framsidan och av ryggens muskler på baksidan med bäckenbotten som en botten, är kroppens centrum kan man säga. Musklerna kring bålen har flera funktioner men är speciellt viktiga för att vi ska kunna upprätthålla en god hållning och för att avlasta rygg och bäcken vid rörelser där du har ben och/eller armar i ansträngande positioner (bänkpress, marklyft, knäböj, stöt och ryck är bra exempel från gymet och lyfta barnen eller saker är bra exempel från livet)

Dammsugning på ett tyngre sätt

Vad jag menar med rätt sätt att att göra det lite jobbigare än det är tänkt för att du ska träna sexpacken, benen, balansen och din generella hållning. Nu vill ju alla dammsugartillverkare garanterat att du ska arbeta så ergonomiskt som det bara går, så här får du använda grejerna på ett annat sätt än tänkt för att få till en styrketräning. Här är några exempel på vad du ska göra:

  • Dammsug mattor genom att skjuta skaftet framåt med vänster respektive höger hand för att på så vis träna armarna, lite bröst och stabiliserande muskler i bålen (som då håller emot för att överkroppen ska hålla sig så still det går)
  • Dammsug under möbler sittande på huk för att träna benen, rörlighet i höft och överkropp och generell uthållighet och styrka i bålen.
  • Dammsug uppe på saker genom att sträcka dig så långt du kan, stå på tå för att nå, så tränar du fötter, vader och balansen.

För dig som är lite mer avancerad och redan lite tränad:

  • Ner i plankan jämte en möbel du ska dammsuga under, ena handen i golvet och den andra håller du dammsugaren med och dammsuger under möbeln. Den kommer kännas i armar, bål, axlar och ben beroende på hur länge du orkar fortsätta.

Blötsvabba för rotationsmusklerna

En stark bål innebär att du är stark i olika plan (läs mer om dem i De tre rörelseplanen), du ska vara stark framåt/bakåt, sida/sida och när överkroppen roterar med- och moturs. Blötsvabbar du golven så är det en utmärkt aktivering av muskler som roterar överkroppen.

Här är några exempel på vad du ska göra:

  • Förhoppningsvis har du en hink som du kan doppa svabben i, och ett galler att vrida ur vattnet, träna då underarmarna ordentligt genom att tömma svabben på vatten med jämna mellanrum.
  • Vatten i svabben skapar lite tyngd och en bra friktion mot golvet för extra motstånd så då kan du dra svabben från sida till sida samtidigt som du går bakåt och på så vis träna sidomusklerna i magen aktivt och den andra bålmuskulaturen får en isometrisk (stilla under anspänning) funktion.
  • Om du har lite musik i bakgrunden, om du tänker dig att höften är still och enbart överkroppen får röra på sig i en din högst personliga dans så kommer du bli ordentligt trött i hela bålen efter en stund.

Bonus, skaka mattor

Klart att du ska ha ännu en bonus för en starkare kropp. Anpassa den här övningen efter hur stor. tung och framförallt ömtålig mattan du väljer att träna med. Tänk även på att en matta kan bli en utmärkt piska som kan ge dig eller nån annan en rejäl smäll.

Jag tror och hoppas att du skakat en matta, annars är en jätteenkel instruktion att ta ett ordentligt axelbrett grepp om mattan, över eller underarmsgrepp bestämmer du själv. och skaka sen mattan i långa rörelser framför dig där du likt en skidåkare som stakar hämtar kraften från höft och mage ut i armarna och genom mattan. Varenda litet dammkorn, hårstrå eller matrest ska ur mattan, kan du ha som mål och du kommer kunna träna med hela kroppen här.

Testa gärna med en liten matta först.

Sammanfattning

Städning är bra för den fysiska hälsan 1 och ett rent hem förstärker även den mental hälsan 2.

Städa mer aktivt och var lite kreativ med hur du kan göra det mer utmanande. Har du lite krafter kvar efter dit städpass, gå till närmaste trappa och gå i den så du får upp flåset lite med.

Behöver du idéer kring hemmaträningen är det bara att kontakta mig på per@styrketrappan.se eller kommentera nedan.

Avslutar du städpasset med att pyssla om blommor (om du har det) så kan hälsan förbättras ytterligare 3