Hoppa till innehåll
Hem » Blogg med artiklar för en hållbar hälsa » Återhämtning » Använd dina sinnen för maximal mental återhämtning

Använd dina sinnen för maximal mental återhämtning

Ta chansen att öka ditt välmående i sommar genom att vistas utomhus

Femina, https://www.femina.se/forskare-darfor-ska-du-spendera-sommaren-pa-stranden/

Styrketrappan tycker vi det är viktigt med återhämtning, speciellt den mentala, för att klara av utmaningar och påfrestningar vi ibland ställs inför.

Extra viktigt är det att ta sina sinnen till hjälp. Alla har inte vanan eller kunskapen att meditera så då kan du ta din egen kropp till hjälp. Två av de viktigaste sinnena tycker vi, som du kan ta hjälp av, är hörsel och syn.

Havet vid Sensimar Resort i Khao Lak, Thailand

Hör vatten

Något av det mest avslappnande som finns för vår hjärna är ljudet av vågor som rullar in mot en strand eller en bäck som porlar, det vet vi av erfarenhet och genom forskning (här är en intressant artikel på engelska:https://www.health.com/condition/stress/why-nature-sounds-are-relaxing ).

Så, med det skrivet, ut i naturen och leta rätt på ett vatten och om det blir för utmanande så finns det de som spelat in vågskvalp (tack Sveriges Radio): https://sverigesradio.se/avsnitt/495160

Träd vid Sensimar Resort i Khao Lak, Thailand

Se lövverk

Man har sett i forskning (se https://www.vgregion.se/ov/ism/isms-forskning/stressrelaterad-ohalsa/gron-rehabilitering/) att vistelse i natur och trädgård hjälper oss i vår återhämtning.

Genom och att bara sitta eller strosa runt i sakta mak i en park och ge lövverken lite extra uppmärksamhet kan du alltså lugna ner hjärnan och ladda de mentala batterierna. Hitta en park alltså.

Sammanfattning

  • Finn din maximala mentala återhämtning genom att låta din biologi, dina sinnen, hjälpa dig.
  • Leta reda på ett vatten och lyssna.
  • Hitta ditt avslappningsträd i en park nära dig och se lövverket vaja i vinden.