Hoppa till innehåll
Hem » Blogg med artiklar för en hållbar hälsa » Nutrition » Näring och energi

Näring och energi

Det är en skillnad på näring och energi inom nutrition, hög näringstäthet är ofta bra och energirikheten är beroende på vad man har för mål. Allt hänger självklart ihop.

Per Olsson, Styrketrappan

Många pratar om att man ska ha en nutrition med mycket näring och rätt mängd energi för att må bra. Äter man lite av varje så att man får i sig proteiner, kolhydrater, fett, vitaminer och mineraler så att kan man lägga sitt fokus på andra saker än att fundera på om det som låg på tallriken var näringstätt och innehöll rätt mängd energi.

Näringstäthet

Enklaste tumregeln för att bedöma om en måltid har en hög näringstäthet, måltiden är näringsrik och bra för oss, är att titta på om den innehåller lite av varje av kolhydrater, olja, protein, vitaminer och mineraler. Låt oss se på ett par exempel.

Exempel på en näringsrik måltid

En färgglad kycklingsallad med pasta och ett par matskedar vinaigrette vid sidan. Till det ett glas mjölk.

Om vi bryter ner det och tittar på vilka av grupperna proteiner, kolhydrater, olja, vitaminer och mineraler som uppfylls:

  • Proteiner – får du i kycklingen
  • Kolhydrater – får du i pastan
  • Olja – vinaigretten innehåller det
  • Vitaminer och mineraler – får du från den färgglada (grön, röd, gul och så vidare) salladen och mjölken.

Exempel på en näringsfattig måltid

Enklaste sättet att se om en måltid är åt det näringsfattiga är om den består av en råvara, till exempel enbart pasta, bröd, frukt eller en chokladbit.

Även om en råvara kan innehålla delar från flera näringsgrupper så blir det fördelningen i sig som den näringsfattig, som i exemplet pasta där vi hittar mycket kolhydrater, lite proteiner, vitaminer och mineraler.

Vi har ett behov som behöver täckas för att må bra och om inte det behovet täcks så kan man kalla nutritionen näringsfattig.

Energirikhet

Man kan såklart beräkna om något var energirikt eller inte, om man har uppgifter om hur mycket fett, kolhydrater och protein det är i ett livsmedel per 100 gram. Här är ett formulär för en ren beräkning.


Sammanfattning

Vad är näring?

Näring eller snarare näringsämnen delas ofta in i grupperna kolhydrater, fett, proteiner, vitaminer och mineraler och beskriver vad det är vi behöver få i oss för att kroppen ska bygga upp och reparera sig

Vad är energi?

Energi beskriver den del av näringsämnena som kan användas i kroppens förbränning

Vad är tomma kalorier?

Tomma kalorier säger man om sådant som inte innehåller en bredd av näring. Bästa exemplet är sockerrika livsmedel såsom godis, där mesta energin kommer från just socker och sen finns det en mindre mängd fett, protein, vitaminer och mineraler.

Finns det nån bra tumregel för att vara säker på att maten jag har på tallriken är näringsrik?

Ett enkelt svar på frågan är ja, om man använder tallriksmodellen som Livsmedelsverkets rekommenderar, så kan man vara hyffsat säker även om man kan behöva titta från fall till fall vad som är näringsrikt för just dig.

Om jag är känslig eller allergisk, hur gör jag då för att få näringsrik mat?

Prata med en dietist eller kostrådgivare för att få råd kring alternativa produkter. Du ska självklart inte äta sånt som påverkar hälsan negativt!

Hur tänker jag hållbart kring näringsrik mat?

Köp närproducerade och ekologiska matvaror och tillaga maten med rätt metoder och en massa tålamod.

Om du vill diskutera eller veta mer om hur man säkrar en näringsrik nutrition, kontakta mig på kontakta oss-sidan!