Hoppa till innehåll
Hem » Blogg med artiklar för en hållbar hälsa » Andning » Bättre immunförsvar med andning

Bättre immunförsvar med andning

Näsan är första linjens försvar i immunförsvaret, desto större anledning att använda den.

Per, Styrketrappan

Näsan är en finurlig sak och något du bör använda för att hjälpa vårt immunförsvar. I Hej lungor kan du läsa om vikten av vår andning och i Andning kan du läsa mer om hur du andas effektivt.

Så vad är det i näsan, specifikt då, som är bra för immunförsvaret? Tre saker egentligen, flimmerhåren som rent fysiskt håller saker borta och förmågan i näsan att skapa kväveoxid som i sig kan bromsa till uppkomsten av vissa virus och sen så kan andning genom näsan minska stressnivåerna i kroppen vilket också är något som är positivt för immunförsvaret.

Flimmerhår, första försvarslinjen

Flimmerhår och slemmhinnan i näsan kan vi läsa om i Så fungerar luftvägar och lungor att de fungerar som en första försvarslinje. Flimmerhåren fångar upp bakterier och annat skräp och med hjälp av slemhinnan förs det ner till svalget.

Kväveoxid som skapas i näsan, bra för immunförsvaret

I artikeln Nitric Oxide and the Paranasal Sinuses beskrivs hur kväveoxid skapas i bihålorna när man andas in, kväveoxid som man beskriver i artikeln Dual effect of nitric oxide on SARS-CoV replication: Viral RNA production and palmitoylation of the S protein are affected hur den kan bromsa vissa virus. Jag tycker att slutsatsen vi kan dra av artiklarna är att kväveoxid skapas i näsan och detta är bra för immunförsvaret.

Andning genom näsan är avstressande

Läs gärna Your incredible nose och lär mer om hur fantastisk näsan är, till exempel kan vi få direkt avslappning och som vi vet från Stress, illness and the immune system så påverkar det immunförsvaret positivt.

Summering

Etiketter: