Hoppa till innehåll
Hem » Blogg med artiklar för en hållbar hälsa » Klokheter » Då var då, nu är nu och sen kommer… sen

Då var då, nu är nu och sen kommer… sen

Om du känner igen dig i ”när jag var yngre så…” (gamla meriter), ”jag borde torka av diskbänken…” (är nån annanstans) eller ”jag borde, men…” (i framtiden). Jag tycker du ska ge dig själv gåvan av att vara här och nu. Det kommer vara bra för din hållbara hälsa. Jag lovar.

Per, Styrketrappan

Många, däribland jag, har svårt ibland att vara här och nu. Oavsett om jag bara ska laga mat, träna, sova eller återhämta mig. Jag tränar mycket på att förmågan att fokusera, vara här och nu. Här är några frågeställningar som du kan fundera på för lite olika situationer. Jag tror du kommer se ett mönster i verktygen.

Varför vara här och nu?

Det handlar om fokuset på träningen. Du kommer orka lite mer, ta lite snabbare roddtag eller steg, du kommer lyfta eller dra mer vikter om du är närvarande då närvaro innebär mer kraft och energi på en sak, träningen.

Det handlar om fokuset på måltiden. Du kommer att tycka maten är godare, vackrare, doftar godare eller är roligare att laga om du är närvarande då närvaro innebär att alla sinnen riktas mot en sak, maten.

Det handlar om fokuset på återhämtningen. Du kommer att bli lite mer utvilad och återhämtad om du är närvarande då närvaro innebär att mindre energi läggs på att växla arbetsuppgift för hjärnan och kroppen. Alla energi läggs på en sak, återhämtning.

Gamla meriter

Ibland är det lätt att ta till gamla meriter, sucka lite och säga ”när jag var yngre så…” när det är dags för en förändring. Man får nåt drömskt i blicken och försvinner ett tag i en diskussion om hur det var förr.

Det viktiga är att du har med dig att meriter är just meriter. Bra att ha med sig in i det nya. Ingen har ju sagt att du måste slänga bort det du gjort.

Reflektera över det du gjort och fundera lite på vilken positiv mening (titta i övningsbanken på Hitta positiv mening) och långsiktig fördel dina meriter har. Titta sen på vad det är för förändring du vill göra och fundera på vilket enskilt och medvetet steg med samma positiva mening och långsiktig för du kan ta här och nu.

Det är egentligen inte svårare än så i teorin, och det är fullt genomförbart i praktiken med.

Nån annanstans

En kvalificerad gissning här är ni kvinnor tar lite mer ansvar hemma, även om vi är på rätt väg i upplysta samhällen, och ofta tappar bort sig i fokuset eftersom det finns en hushålls-syssla som behöver göras.

Nu är inte det här inlägget om jämställdhet som sådant även om det är viktigt för att nå en hållbar folkhälsa, allas lika rättigheter och möjligheter ni vet så vi tar den diskussionen en annan gång… Sen.

Precis som gamla meriter här så behöver du titta lite på vad som behöver respektive vad som måste göras och även om du kanske kan vara här och nu, medvetet närvarande, en kortare tid för att få en positiv mening och långsiktig fördel för dig själv? Att vara här och nu, i ett träningspass, en stunds återhämtning eller en stunds matlagning är en gåva som förhoppningsvis ger dig den där energin som behövs för att få dina andra måsten och behov tillgodosedda?

I framtiden

Vi är många som ibland vill ha snabba resultat, eller som känner oss lite bekväma då och då och tänker att vi kan göra den där salladen, ta den där promenad eller vila senare.

Det viktiga här är att hitta, återigen, en positiv mening och långsiktig fördel med att göra något nu istället för sen eftersom sen, handen på hjärtat, många gånger betyder aldrig.

Det är helt ok då och då att låta sen bli aldrig så förstå mig rätt här, skam har aldrig varit en bra drivkraft för att göra en positiv förändring så gör så att du varannan gång låter sen bli nu under en veckas tid för att se hur det kändes. Det funkar för mig att ta medvetna steg, vara här och nu och se den positiva meningen och långsiktiga fördelen efter att den veckan har gått.

Sammanfattning

Det handlar om att se dina förändringars positiva mening och långsiktiga fördel som bränslet till att vilja göra medvetna förändringar för din hållbara hälsa.

Ingen ska behöva tvingas in i förändringar här och nu, det behöver komma inifrån. Däremot ska alla ha samma möjligheter, tack vare att hitta en positiv mening och långsiktig fördel, att vilja göra det.

Så ha rimliga krav på dig själv, och var nöjd med de ändringar du genomför så tror jag att du kommer att lyckas alldeles utmärkt med att vara här och nu.