Hoppa till innehåll
Hem » Blogg med artiklar för en hållbar hälsa » Andning » De två bästa sätten att hålla näsan ren

De två bästa sätten att hålla näsan ren

Jag och många med mig andas genom och sköljer näsan, för att ge den möjlighet att arbeta så effektivt som möjligt. Pröva du med och se om du får en lika positiv upplevelse som jag!

Per, Styrketrappan

En använd näsa är en effektiv näsa sägs det och genom egen erfarenhet och självklart med stöd från vetenskapen(läs både Breathing through the nose aids memory storage och Air-conditioning in the human nasal cavity för att få veta bra orsaker till att andas genom näsan). De två bästa sätten att hålla näsan ren, jag förutsätter att du är frisk i övrigt då, är att andas genom näsan och skölja näsan då och då.

Andas genom näsan

Det absolut enklaste sättet att hålla näsan ren är att helt enkelt andas genom den. Visst, ibland blir vi förkylda och lite täppta och innan det går så långt är det bra att komma igång med näsandningen så att du vänjer dig vid det.

När du näsandas in så kommer luftan att värmas upp och skräp fångas på vägen ner i lungorna och när du näsandas ut transporteras en del skräp ut och kroppen återvinner en del av värmen i utandningsluften.

En sak till som kommer hända är att en del av den svullnad man kan få i näsan efter en längre tids munandning kan går ne något så att passagen som sådan blir mer öppen och ger dig en ”friare” näsandningskänsla, du kommer kunna ventilera mera genom näsan efter en tid.

Mer anledningar till varför vi ska näsandas kan du läsa mer om i på sida Effektiv andning

Nässköljning

Kort historik

Nässköljning, kallas jala neti, kommer från en av yogasystemen där tanken är att man hjälper kroppen på traven för att bli ren och stark. I det här fallet är det näsan som sköljs med saltvatten.

Vad är nässköljning bra för?

Det finns ett antal fördelar att skölja näsan då och då, här är tre exempel:

  • näsan blir ren från smuts och blir lättare att andas genom.
  • en del bakterier följer med ut i vattnet så att den här första delen av immunförsvaret kan arbeta med annat
  • slemhinnorna i näsan hydreras om de är torra, de kan då få en bättre funktion

Vad behöver och hur gör man?

Du behöver salt utan jod, en neti-kanna och ljummet kranvatten. Kolla i kursen Nässköljning hur du går tillväga rent praktiskt, prova och återkom gärna med vad du tyckte!

Tips

  • Tejpa munnen för att komma ihåg att andas genom näsan om du har svårt att hålla munnen stängd.
  • När du sköljer näsan, låt vattnet hitta sin väg från ena näsborren ut i den andra. Undvik att tvinga igenom vattnet, är det helt täppt så kan det blir lite galet.
  • Massera i cirkelrörelser bredvid den näsborre du sköljer ur för att på så vis få skräp/snor att lossna från näsans insida.