Hoppa till innehåll
Hem » Blogg med artiklar för en hållbar hälsa » Nutrition » Gå till parken och grilla för dubbel effekt!

Gå till parken och grilla för dubbel effekt!

Mina tankar i ett kort inlägg om att grillad mat, gärna på utflykt i naturen, ger dubbel effekt på min hälsa tack vare att jag är avslappnad och närvarande under grillningen samtidigt som grillning i sig kan göra att exempelvis fett eller bbq-såser rinner ner i värmen.

Per, Styrketrappan

Därför är grillning lite nyttigare

Det handlar såklart om, i mitt fall, att jag experimenterar mer med grönsaker och att det är det som gör att jag äter hälsosammare vid de tillfällena jag grillar. Samtidigt så har grillningen effekten att, om du äter kött eller fisk, så gör grillvärmen att fett värms upp till flytande form och rinner ner. Vilket i sig inte behöver betyda torr mat eftersom hög temperatur stänger porer på en del sorters mat.

Nu säger säkert en del ”men jag dricker ju min grill-öl och tar snacks under tiden” och det må vara hänt och är upp till var och en att göra sina val. Jag kan också äta snacks under tiden jag grillar för att vara social och för att jag blir hungrig under en grillmiddag.

För mig handlar grillningen om att ta mig nånstans, så att jag får röra på mig, äta god och nyttig mat som jag anser att grillat är. Såser och andra tillbehör går att lösa nyttiga varianter så att hela måltiden i sig blir bra i slutändan.

Det ligger i sin naturlighet att, som i mitt fall, om du experimenterar med mer grönsaker kommer du också att äta nyttigare och mer näringsrik mat.

Träning, återhämtning och närvaro

Eftersom jag vill ta mig nånstans så blir det lite träning, i form av promenaden eller cykelturen, det blir återhämtning och närvaro i form av att laga mat. Laga mat för mig är närvaro och återhämtning eftersom jag låter det ta den tid som behövs och så får annat mindre viktigt helt enkelt vänta. Umgänget med familj kring maten förstärker effekten ännu lite till. Alla goda ting är tre skulle man kunna säga.

Håll det enkelt och prova själv

Det funkar precis lika bra med en engångsgrill som att släppa med sig en lite större grill, det gör det tillgängligt och många parker idag har återvinning för just engångsgrillar. Var sen lite kreativ och prova att grilla det mesta så kan du göra både nyttiga och praktiska val.

Kan du packa utan att dra med en kylbag så gör det hela upplevelsen lite enklare att genomföra. Och såklart, gå eller cykla till och från naturen, släck ordentligt och städa upp efter dig så att du lämnar naturen i samma skick som den var när du kom dit. Till sist, gör det tillsammans med andra för att höja upplevelsen ett sista snäpp.

Prova gärna själv och kommentera nedan hur det funkade för dig!