Hoppa till innehåll
Hem » Blogg med artiklar för en hållbar hälsa » Positiv psykologi » Vänlighet, uppskattning och uppmuntran

Vänlighet, uppskattning och uppmuntran

Genom att vara lite lagom snäll och visa vänlighet, dela med dig av beröm och uppskattning och sporra andra med uppmuntran gör du världen till en bättre plats.

Per

Vänlighet

Var lagom snäll mot dig själv och andra.

Vad är då vänlighet och vad är lagom snällhet?

För mig handlar vänlighet om att vara givmild och generös med goda handlingar. Att använda förmågan att kunna se till andras nytta. Det handlar även om att visa empati och hänsyn. Till sist handlar det om att ha en optimistisk syn på människor. Gärna med en tro att de flesta är ärliga, anständiga och trovärdiga.

Lagom snällhet är att för snälla människor har en förmåga att slita ut sig själva. De ger så mycket vänlighet till andra så de glömmer bort sig själva. Energin och dygnets timmar är ju ändlig. Så tänk på att du också behöver återhämtning för att få balans i livet.

Forskning visar att om du är vänlig mot andra så blir andra också mer vänligt inställda. Din hälsa, både fysisk och mental, stärks genom att exempelvis Kortisol minskar och Oxytocin ökar i kroppen. Vill du läsa mer, sök vidare på namn såsom Martin Seligman, Barbara Fredrickson, Sonja Lyubomirsky och Stephen Post. Du kan hämta inspiration i artikeln Associations of ikigai as a positive psychological factor with all-cause mortality and cause-specific mortality among middle-aged and elderly Japanese people: findings from the Japan Collaborative Cohort Study för att få lite österländsk inspiration till ett längre liv med hållbar hälsa.

Det finns forskning som visar att du bara genom att vara aktivt konstruktiv gentemot din omgivning så kan du förbättra relationer och skapa ett positivare klimat  1.

Så här visar du vänlighet och lagom snällhet!

Testa alla tre övningarna varje dag

  1. Titta dig i spegeln och säg något snällt om dig själv till din spegelbild. Ha ögonkontakt när du säger det.
  2. Testa kärleksfull vänlighet (loving kindness), en meditation för att stärka dina relationer till andra.
  3. Träna din lagoma snällhet genom att säga nej med argument varför. Bra om det är något som är svårt att stå för för dig.

Var alltid snäll mot dig själv och få in Fysisk och mental träning oavsett vilka punkter du testar ovan.

Uppskattning

Dela med dig av beröm och bekräftelse till andra

Vad är uppskattning och vad är beröm och bekräftelse?

Korta svaret för uppskattning är gillande och tacksamhet för något man har såsom familj, hem, jobb eller utbildning. Beröm och bekräftelse handlar mer om att ge en muntlig belöning och förstärka ett beteende.

Återigen, för att koppla till forskning, så finns det många rapporter som visat på hur viktigt det är att vara på båda sidor, alltså att kunna visa uppskattning och ge beröm såväl som att göra något som uppskattas av andra eller ta emot beröm och bli bekräftad. Det finns tankar i vetenskapen om att det kan bli en positiv spiral och att de här positiva känslorna kan locka fram mer positiva beteenden och stärka både relationer. Något som leder till en starkare mental och fysisk hälsa.

Viktigt att du är genuin när du visar uppskattning, undvik slentrian så mottagaren känner att det finns omtanke bakom. Samma med beröm och bekräftelse, försök få vad som var bra, varför du tycker det och vilka positiva känslor det tar fram hos dig. Det kommer ge dubbel effekt hos både dig själv och den andra personen (som kan vara du).

En artikel om du vill läsa vidare om effekten av exempelvis tacksamhet är Giving thanks can make you happier en bra början och sen kan du läsa vidare i A new perspective on the social functions of emotions: Gratitude and the witnessing effect.

Så här visar du uppskattning, beröm och bekräftelse!

Testa alla tre övningarna varje dag:

  1. Titta i spegeln och beröm dig själv för en bra sak du gjort. Ha ögonkontakt när du säger det och var genuin i ditt beröm.
  2. Bekräfta och beröm någon med en komplimang, och kom ihåg att insidan är lika viktig att visa uppskattning för som utsidan.
  3. Lyssna utan att döma, testa att enbart bekräfta det personen säger.

Du kan ju även arbeta med att Fånga dagen, njut av den och visa tacksamhet.

Uppmuntran

Sporra andra att utnyttja sina styrkor.

Vad är uppmuntran och att sporra andra?

Det är ett styrke-baserat förhållningssätt för att uppnå positiva resultat. För mig handlar det om att hitta sätt att tillsammans hitta egna och gemensamma handlingar som ger en känsla av stolthet, framgång och lycka.

Så här visar du uppmuntran!

Det här kan vara lite trickigare då det kan kräva att du känner personen/personerna du ska öva på så att du ger ett genuint intryck.

  1. Ta upp en hobby, något som du gjort tidigare i ditt liv som du känner att det finns plats för i igen i livet.
  2. Visa att du verkligen ser dina medmänniskor och sporra dem att använda en av flera styrkor och goda beteenden du sett hos dem.
  3. Uppmuntra till goda val och beteenden. Tänk att små saker som är uppnåeliga och hållbara är bättre ibland, än de stora livsomvälvande och ibland ogenomtänkta valen.

Lika viktigt som det är, lika viktigt är det att Ta emot uppmuntran!

Sammanfattning

Som du ser börjar varje lista med åtminstone en övning där du är huvudpersonen, min tanke är att du är den viktigaste personen i ditt liv i det här sammanhanget.

Det är bra för din självkänsla, din självmedkänsla och din självbild om du visar att du bryr dig om dig själv och andra. Du kommer må lite bättre rent mentalt, du kommer även att underlätta för andra att må bättre när du utnyttjar din emotionella intelligens och de styrkor den för med sig.

Avslutningsvis, jag skrapar på ytan och ovanstående och förslag för att göra din vardag lite positivare. Går du på behandling hos psykolog, terapeut, läkare eller annan vårdgivare så tycker jag att du ska kolla med dem först om det är ok att testa ovanstående.

1. https://www.ggs.vic.edu.au/Blog-Posts/the-benefits-of-active-constructive-responding