Hoppa till innehåll
Hem » Blogg med artiklar för en hållbar hälsa » Klokheter » Ta emot uppmuntran

Ta emot uppmuntran

Om nån uppmuntrar dina goda beteenden, då är du värd det. Att ha det som grundinställning och även reflektera om alla dina beteenden borgar för stora möjligheter att ta medvetna steg för en hållbar hälsa.

Per Olsson, Styrketrappan

I posten Uppmuntra goda beteenden gick jag igenom vikten av att påminna och påminnas om goda beteenden. Det här är ett försök till att diskutera acceptans av uppmuntran.

Ta emot uppmuntran

Att ta emot uppmuntran eller beröm handlar om att vara öppen och tacksam, lita på den som det kommer ifrån och så behöver uppmuntran vara förståelig.

Tid som behövs: 1 minut

Ta emot uppmuntran i tre steg

  1. Säg tack!

    Tacka för uppmuntran, då ökar sannolikheten för att det kommer mer av den varan!Tacka

  2. Förstå!

    Ta in och förstå uppmuntran, be om förtydligande om det behövs så det träffar rätt mål!Förstå

  3. Njut av framgången!

    Under förutsättning att du förstått uppmuntran, att det var sakligt, så är det bara att låta det sjunka in och njuta en stund!

Reflektera kring dina beteenden

Vi människor har bra beteendemönster och vi har mindre bra beteendemönster. Det jag menar är att alla behöver reflektera hur man beter sig, och dra lärdomar för att förstärka bra beteenden och i vissa fall försöka försvaga mindre bra beteenden.

Summering

Varför ska jag ta emot uppmuntran?

Förhoppningsvis menar den som uppmuntrar dig vad han/hon säger och det kan då vara bra för din självkänsla, ditt självförtroende och din självbild att få beteenden uppmuntrade. Det kan alltså stärka dig

Ska jag ta emot vilken uppmuntran som helst?

Nej! Ett beteende kan vara bra och det kan vara mindre bra. Om någon uppmuntrar beteenden som är mindre bra ska du självklart inte ta emot den.
Behöver du veta vad som är bra eller mindre bra beteenden kan du behöva prata med någon som hjälper dig. Kan vara en psykolog, samtalsterapeut eller annan beteendevetare.

När ska jag ta emot uppmuntran?

När den är specifik och förståelig, ärligt och kommer från någon du respekterar och litar på.

Varför ska jag reflektera över alla mina beteenden?

För att försöka hitta beteendemönster som är bra och mindre bra, och arbeta med de bra för att stärka dem och de mindre bra för att försvaga dem.
Behöver du veta vad som är bra eller mindre bra beteenden kan du behöva prata med någon som hjälper dig. Kan vara en psykolog, samtalsterapeut eller annan beteendevetare.