Innehållsförteckning
I förra årets hälsning hade jag ett citat från Mössen julafton av Alf Prøysen, och för mig är det signifikant med julen:
Hejsan, hoppsan, fallerallera När julen kommer ska varenda unge vara vara gla Hejsan, hoppsan, fallerallera När julen kommer ska varenda unge vara vara gla
I år tycker jag vi ändrar lite på texten till ”varenda människa vara vara gla”.
Dags för återhämtning och samvaro på det sätt det är möjligt
Jul och nyår är en perfekt tid för återhämtning och samvaro. Många har jobbat hårt, slitit med studier, arbete, arbetssökande eller sjukskrivning under ett minst sagt utmanande år. Allt för att få ihop ett fungerande liv och en fungerande familjesituation.
Många jobbar hårt för att göra just julen till en perfekt högtid. Här kanske alla kan ställa sig frågan om allt måste vara så perfekt så de höga förväntningarna i sig blir ett stressmoment? Låt oss hjälpas åt och dela bördorna så alla kan glömma eller åtminstone sänka kraven och måstena. Alla behöver bara vara för en stund. Sov ut i de fall det går, kanske överraska alla med att sova eller blunda lite i ögonen en stund på sofflocket?
Kom ihåg att vi behöver ta oss tid till reflektion och återhämtning resten av året, så ta med det in i nästa år. Allt för att få en hållbar hälsa.
Reflektion och eftertanke
Långhelgen är en perfekt tid för reflektion om vad som gått bra senaste året, det är även en möjlighet att fundera på vad som betyder något. Det som gått bra går säkert att ta med in i nästa år för att bygga vidare på? Jag personligen tror att många av oss fått lite nya perspektiv, kanske ändrat en livsprioritering?
Det som verkligen betyder något, skänk det lite eftertanke och ta med dej känslan och den prioriteringen in i nästa år. Bra erfarenheter och det viktiga i livet är byggstenar för en god och hållbar fysisk, psykisk och social hälsa fri från alltför stora utmaningar.
Jag förstår att det finns situationer där det blir utmanande att reflektera över vad som gått bra. I de fallen spelar familj, vänner och samhället en viktig roll som stöd och där tycker jag att det är viktigt att våga be om hjälp.
Mat och dryck i överflöd
Vi äter och dricker mycket under långhelger, något som i sig kan skapa stress och ångest. Stress hos både oss själva och våra medmänniskor, och i vissa fall en ångest. Hur full mamma, pappa eller nån annan viktig person i våra liv ska bli eller vad vågen och/eller måttbandet kommer säga efter helgerna. Enklaste lösningen, och i viss mån mest utmanande då du enbart kan styra ditt eget beteende, är att både dricka och äta med måtta.
Vi styr oftast själva vad som ska in i munnen, och tyvärr finns ju allt från missbruk till en kultur av att vara lite för snäll och tacka ja trots att det är fullt. Vi påverkas bland annat av biologi, känslor och kultur samtidigt som jag är säker på att du kommer göra kloka val i en trygg miljö.
Ha med dig att undvika stigmatisering, det är redan en nog så stressande situation för många. Ställ fram måttligt mycket på bordet eller i godisskålarna och gör inte så stor sak av det . Finns det en oro för alkoholintag och vad det kan föra med sig så går det alltid att ha en vit jul vilket alla överlever.
Familjehögtid och en barnens högtid
Många säger att det är en barnens högtid vi går in i. Vi vuxna behöver tänka på detta och stå tillbaka med festligheterna (e.g. alkoholen) ibland. Skapa en trygg och rolig miljö för de små och stora.
Skänk en tanke, och överskott till exempelvis BRIS eller Stadsmissionen, till de människor som är i utanförskap eller som lever ensamma.
Låt oss alla se till att skapa den mest kärleksfyllda långhelgen för oss själva, vår familj och samhället i stort.
Styrketrappan i Göteborgs nyårslöften
Våra nyårslöften som vi är säkra på att de går att infria om du fyller dem med ett hur som passar dina behov och ditt liv, slit dem med din hållbara hälsa!
- Motionera mera och träna smartare!
- Återhämta både fysiskt och mentalt efter behov!
- Laga mer energirik och näringstät nutrition för alla sinnen!
- Skapa utrymme för mer och bättre sömn!
- Bli snällare och positivare mot oss själva och andra!
- Andas effektivare med både näsa och mun!
- Använd alla styrkor och uppmuntran för att skapa en hållbar folkhälsa tillsammans!
Om saker och ting blir för jobbiga
Självklart kommer det finnas ett antal tillfällen då saker och ting går fel så här är några vanliga frågor kring det
Svenska Kyrkans jourhavande präst – https://www.svenskakyrkan.se/jourhavandeprast
Jourhavande medmänniska – https://www.jourhavande-medmanniska.se/
För dig som har har eller känner någon som har mörka tankar finns Minds självmordslinje – https://mind.se/hitta-hjalp/sjalvmordslinjen/
Riksförbundet för kvinnojourer – https://www.roks.se/
Barnens rätt i samhället – https://bris.se/
Ring 112!
Sammanfattning
- Drick med måtta om det ens behöver vara ett inslag. Tänk på att det kanske finns en omgivning som vill ha eller behöver en så berusningsfri helg som möjligt för att må bra..
- Ta en tur ut för lite rörelse, det väger upp eventuellt julgodis/-mat och humöret hålls uppe.
- Ändra ditt egna beteende och visa tilltro att andra ändrar sitt beteende. Tvinga aldrig någon att ändra sig, förändring kommer inifrån.
- Ta hand om dig själv och andra, var lite extra kärleksfull och tolerant.
Jag är medveten om att det finns andra kulturer, religioner, kalendrar och anledningar för att fira högtider vid andra tillfällen och av andra anledningar så läs krönikan med öppet sinne och ta med dig det du tycker passar ditt liv och din tro.
Återigen, ha en fröjdefull jul och ett synnerligen gott nytt år!!