Hoppa till innehåll
Hem » Blogg med artiklar för en hållbar hälsa » Frågandets konst » Förändring kommer inifrån, du bestämmer!

Förändring kommer inifrån, du bestämmer!

Bestäm själv om de förändringar du behöver genomföra och ta ansvar för det. Använder du frågandets konst, lockar fram positiva känslor och använder de styrkor du redan har så har du ett vinnande koncept!

Per, Styrketrappan

Det här inlägget är en uppföljare till artikeln Förändring kommer inifrån, med lite mer tankar om vikten av att du bestämmer om din förändring och att du tar ansvar för dig. En del självklarheter som jag gärna påminner om.

Jag är säker på att du som läser detta även sett något eller några av alla erbjudanden om månadskort hos gym eller kom-i-form-kurser av olika slag.

Vad är ditt behov och vad vill du?

Jag tänker att ett par viktiga frågor du ska ställa dig är ”vad är mitt behov?” och ”vad vill jag?”. Svarar du på de frågorna så kommer valet av gymkort eller kom-i-form-kurs bli lätt, där jag tror att du kommer kunna komma igång utan att betala för det så att du sen när du väl är igång kan göra ett ännu klokare val kring gym eller kom-i-form-kurs.

Jag tror att det är viktigt att du vet och inser dina behov och vad du vill eftersom forskning och breda massans erfarenhet är att lyckad förändring kommer inifrån, i grunden ska förändringen helst vara gratis och använder vi våra styrkor så blir det lättare att ta ansvar.

Förändring kommer inifrån

Du förändrar dig! Punkt. En förändring som du påverkar, planerar och styr över, till viss del i alla fall, kommer alltid slå en förändring som dyker upp som en blixt från klar himmel från någon annan.

När förändring kommer inifrån, kommer även den egna motivationen att bli starkare och det blir helt plötsligt lite mer spännande att ta sig från en plats till en annan. Det kan vara ett beteende som ska ändras, en vana som ska skapas, en styrka som ska förbättras. Allt blir lite lättare om du är med på det från början skulle man kunna säga.

Bestäm själv, alltid

Tvång och måsten har aldrig varit framgångsfaktorer, när du är din egen lyckas smed och bestämmer över dig själv så ökar sannolikheten att du kommer lyckas med vad du än tar dig för.

Andra kan ge dig stöd, så utnyttja det och bestäm själv hur du använder stödet. På det sättet är du fortfarande oberoende av andra och kan känna dig stolt över att du klarar saker på egen hand. Du bygger även ditt självförtroende och din självkänsla när du tar makten och genomför förändringar du beslutat.

Använd dina styrkor och ta ansvar för det du gör

Du har styrkor av olika slag, det gäller bara att du hittar dem och använder dem. Då blir det lättare att ta ansvar med. Så ställ dig den enkla frågan ”Vad fungerar?” och arbeta vidare med det.

Självklart kommer det hinder och då kan du fylla på kunskapsbanken med lite tankar från WOOP, vilket egentligen handlar om att ha en plan när hindren dyker upp. Det är alltså bra att ställa dig frågan ”Vad är planen om ett hinder dyker upp?” och vet du redan från början vilka hinder som kan dyka upp så kan du ha en mental lösning på det. Det skulle kunna vara

  • Hinder = otillräckligt med tid, lösning = sänk kraven något
  • Hinder = gymkortet år ut, lösning = träna utomhus eller hemma
  • Hinder = maten är tråkig, lösning = laga mat ihop med andra/gå en kurs i matlagning för inspiration
  • Hinder = målen känns långt borta och det drar ner mitt humör, lösning = det är bra med långsiktiga mål, bryt ner det till mindre nåbara/smarta delmål

Testa själv

Under en veckas tid, skrapa lite på ytan av både principer och process från frågandets konst:

  • Byt ut alla ”men” till ”och”. Då ger du ett mjukare, trevligare och mer resonabelt budskap och du leder konversationen i positiv riktning.
  • Reflektera över vad som är dina styrkor, skriv ner dem på en lapp och visa dig själv uppskattning för det.
  • Fundera över ett eller ett par hinder och hur du kommer hantera dem, skriv ner på en lapp och visa dig själv uppskattning för att du både förutsett hindren och att du har en hantering på dem.

Vad tyckte du var bäst med det här testet? Kommentera gärna nedan

Sammanfattning

Min starka uppfattning är att all förändring kommer inifrån. Om du behöver en förändring för att stärka din hälsa på ett hållbart sätt så är det den egna viljan som gör det genomförbart. Det är precis så det ska vara med, att det är den enskilda människans vilja till förändring som försätter berg. Bestämmer du sen över det hela, och tar stöd från andra, så kommer du bli din egen lyckas smed.

Så, insikt i vad som behöver förändras och vilka styrkor du har så är du på väg till en lyckad förändring.

Och du, kom ihåg att vara stolt över de förändringar som gör dig till en bättre version av dig själv och fira även de små vinsterna och avklarade delmålen!