Hoppa till innehåll

Kontorsgympa

För oss som sitter vid skrivbord på dagarna så finns några enkla övningar som kan skjuta på den begynnande gamnacken, ostbågsryggen eller musarmen.

Per, Styrketrappan

Tre saker är viktiga när vi är stillasittande, att då och då få upp temperaturen, sträcka ut ordentligt och mikropauser. Här är lite förslag på vad du kan göra

black flat screen computer monitor on brown wooden desk

Inred ett kontor med träningsredskap

Tänk efter redan när kontoret inreds att träningsredskap kan vara snygga inredningsdetaljer och du kan även använda en del av dem som arbetsredskap, exempelvis en träningscykel som stol en stund vid ett höj och sänkbart skrivbord.

Få upp temperaturen

Här är tre övningar som du kan pröva för att få upp temperaturen

  • Har du tillgång till en trapp, gå 100 trappsteg och gärna en blandning av steg uppför och nerför
  • Kan du stå upp, gör en runda med 15-20 vanliga knäböj
  • Vill du sitta gör 15-20 situps eller benlyft
  • Vill du bara använda armarna, ta tag i skrivbordskanten och dra dig framåt respektive pressa dig bakåt 15-20 gånger

Sträck ut ordentligt

Sträck upp armarna, nacken backåt/framåt och höften

Här är några övningar jag tycker alla kontorsarbetare borde göra då och då:

  • Generellt för hela kroppen – ställ dig upp, sträck dig så långt uppåt som du bara kan och svaja lite som ett träd så du känner att det drar ordentlig i överkroppen. Stå kvar och sträck ut i 15-20 sekunder
  • Specifikt för nacken – luta nacken framåt, bakåt och åt varje sida. vrid sen huvudet åt vänster och höger. avsluta med att titta framåt och rör huvudet bakåt så du skapar så många vecka som nånsin går under hakan och sen rör du huvudet framåt för att sträcka ut huden så mycket det bara går. Allt i kontrollerad hastighet förstås
  • Specifikt för armarna och handlederna – ställ dig jämte skrivbordet så att du kan sätta i handflatorna mot bordet, vid kanten. Rotera fram handloven så den pekar från dig och luta dig lite bakåt så det sträcker ordentligt. Håll sträcket i 15-20 sekunder. Sätt sen handryggarna mot bordsytan så att armarna pekar rätt upp och händernas fingrar möter varandra, gunga sakta åt vänster och höger så det får sträcka på utsidan underarmen. Håll sträcket i 15-20 sekunder.

Slappna av

Andas ett par minuter, Andningsankare är ett bra sätt att stänga av och fokusera en stund.

Dela gärna inlägget vidare, tack!