Hoppa till innehåll
Hem » Blogg med artiklar för en hållbar hälsa » Återhämtning » Ha tråkigt för din hållbara hälsa

Ha tråkigt för din hållbara hälsa

Ju visare och mer insiktsfull jag blir, desto viktigare blir de tråkiga stunderna för mig. Stunderna som jag kan sitta på min gren och bara göra ingenting. Det är ett av mina sätt att ladda batterierna och orka med de utmaningar livet för med sig.

Per

Viktigt att ha tråkigt då och då

I ett vuxenliv utsätts vi för belastningar av olika slag, vi utsätts för budskap och intryck. Detta är något som kan vara kul, hjärnan ser det som en belöning att hela tiden hitta på saker. Går vi tillbaka till vårt ursprung på savannen så hade vi stunder där absolut ingenting hände. Detta var en anledning till att vi kunde leva med hög press och stress stundvis utan att ta skada.  

Man kan säga att uttråkning handlar om att minska antal gånger ditt belöningssystem sätter igång, så att hjärnan får göra annat än att jaga kortsiktiga dopamin-påslag.  1 

Uttråkning är en form av återhämtning för hjärnan, därför bör vi hitta till sådana stunder. 4 & 5

Uttråkning är ett sätt att ta hand om dig själv som jag skriver om i Sköt dig själv och sköt om dig själv och Ta ansvar för dig själv

Hälsoeffekter av att ha tråkigt

  • Din hjärna återhämtar sig, sömn är dock fortfarande den stora delen av återhämtning.  3 
  • Din hjärna blir kreativ, du ser eller märker saker som du kanske missat innan.  1 
  • Det kan locka fram ett sökande efter ett osjälviskt syfte, att göra nånting som betyder nåtför dig 2 

Så här har du tråkigt

Det finns olika sätt att ha tråkigt, en del får frossa bara genom att stoppa undan telefonen så då är det kanske det du ska göra. Här är mina topp 3 sätt att ha tråkigt.

  1. Var analog för en stund, bara stäng av telefon, dator, teve och annan elektronik och sitt still en stund. Låt tankarna snurra och om det blir för jobbigt så går det att sticka, rita nånting eller vattna blommorna.
  2. Gå till en park och lyssna på vinden en stund, tangerar mindfulness eller meditation och fungerar alldeles utmärkt för en stunds uttråkning.
  3. Säg nej till aktiviteter utan att förklara varför. Att ha makten att göra ingenting är viktigt.

Kom ihåg att konsten att ha tråkigt handlar om att ge hjärnan utrymme att låta tankarna vandra så det går självklart att göra saker medan har tråkigt.

Jag tycker inte det är tråkigt att inte göra nåt, det är skönt att göra ingenting och bara vara. Lena P