Hoppa till innehåll
Hem » Blogg med artiklar för en hållbar hälsa » Klokheter » Ta ansvar för dig själv

Ta ansvar för dig själv

Ta ansvar för dig själv, du är den enda som faktiskt kan göra det.

Per

Det här är en uppföljare till Sköt dig själv och sköt om dig själv,och här vänder vi lite på saker och ting och diskuterar ansvar. Vems ansvar är det att du får en hållbar hälsa om du är frisk i övrigt och myndig? Det är ditt ansvar och ingen annans. Andra kan uppmuntra, motivera och stötta kanske och du behöver själv se till att du gör det som behövs.

Jag tror att många, jag också periodvis i livet, har tyckt att det är nån annans ansvar att jag ska må bra. Ibland, underförstått, så kommenterar vi lite till mans för att flytta ansvaret till nån annan.

Vanliga anledningar till att andra helt plötsligt får ansvar

Här är en bråkdel jag hört och jag kan ha tänkt eller sagt liknande saker själv

  • ”Tränaren var inget bra så det blev en dålig träning och jag slutade gå på passen”
  • ”Mina föräldrar uppmuntrade aldrig fysisk aktivitet så därför är jag så omotiverad fortfarande”
  • ”Min kompis ville inte gå ut och gå så då stannade jag också hemma”
  • ”Det går ju inte att hålla igen på mat eller träna mer för då blir det ett jäkla tjatande på jobbet”
  • ”Min fru åt glass så då var jag också tvungen att göra det”.

Känns det igen, och har du fler exempel på där andra får ta ansvar för din hälsa? Skicka gärna dem till oss som en kommentar på inlägget eller via sidan Kontakta oss så kan vi diskutera dem mer och även se på taktik och strategi för att hantera dem.

Ta ansvar är en viktig start för att nå hållbar hälsa

För en lyckosam resa till hållbar hälsa, bör vi påminna oss själva då och då att vi tar ansvar för oss själva. Uttrycket ”Vi är vår egen lyckas smed” är något jag tänker på då och då, jag säger det även till andra eftersom jag tycker det är ett så kraftfullt uttryck i sin innebörd. Vi bestämmer själva och tar även ansvar för att nå dit vi vill. Det finns såklart motstånd av olika slag som stoppar möjligheterna men i oss själva så bestämmer vi utefter de förutsättningar som finns tycker jag.

Kom ihåg att hålla isär att ta ansvar för dig själv och att utföra arbetet för en hållbar hälsa. Vi alla behöver stöd, support och pepp från vår omgivning för att bli riktigt lyckosamma själva och tillsammans.

Kom ihåg att även små framgångar är att lyckas. En ny och hälsosam vana inom träning såsom att gå en extra sväng, lägga en extra grönsak på tallriken för att förbättra din nutrition, ta en kort stund och bara landa efter jobbet varje dag som en återhämtning är att lyckas.

Var din förändring

Du ändrar dig själv och tar ansvar och konsekvenserna för det, det är så enkelt. Så bestäm dig och var din förändring

Summering

  • Tänk på, då och då, att du är din egen lyckas smed.
  • Det enda ansvar vi har gentemot varandra är att stödja och peppa
  • Du kommer lyckas ännu bättre när du tar ansvar för dig själv!

Behöver du stöd och pepp?

Kontakta gärna mig på Kontakta oss, sen finns en utmärkt organisation som heter Generation Pep som du kan besöka på nätet för inspiration: https://generationpep.se/sv/