Hoppa till innehåll
Hem » Blogg med artiklar för en hållbar hälsa » Träning » Lär dig lyfta tungt

Lär dig lyfta tungt

Alla, som är i övrigt friska, kan lyfta tungt. Det kan vara utmanande, bra för hälsan och framförallt roligt!

Per

Alla kan lyfta tungt, det handlar om perspektiv

Jag hävdar att alla kan lyfta tungt. Det handlar om att förstå att tungt alltid utgår från oss själva, oavsett om vi tävlar eller är motionärer. För nån kan tungt vara att lyfta en mjölkliter ur kylen, för nån annan kan det vara att knäböja 350 kilo och för en tredje kan det vara att lyfta en 100-kilos atlas-boll till brösthöjd.

För att kunna lyfta tungt behöver du tre saker

Säker teknik

Teknik är superviktig att den finns där, för finns tekniken så blir det säkrare när motståndet kommer.

En kombination av kraft och hastighet

Kraft är självklar, du behöver vara stark och utveckla kraft för att flytta nånting tungt. Hastigheten handlar om den övning du ska lyfta, dra, pressa eller vad det nu handlar om för grundrörelse (läs mer om dem på De sju grundrörelserna) eller kombination av rörelser du ska utföra. I ett tyngdlyftningsryck behöver du både krav och hastighet för att få stången att röra sig uppåt medan du rör dig in under stången.

Ett visst mått av mod

I och med att du kommer vara på gränsen till vad du klarar av, essensen av att lyfta tung, så behöver du ett visst mått av mod och en tilltro till dig själv och dina färdigheter för att våga gå ner i ett knäböj och sen ta dig upp med till utsträckta ben. Läs gärna mer om mod i mitt tidigare inlägg Säkerhet och mod för tunga vikter och högt motstånd i samma ämne

Men den fjärde saken då, träningspartner(s)?

Jo, det är ju sant. För att kunna lyfta tungt är det bra att ha en coach, nån som står bredvid och hjälper dig med råd och tips och peppning. Du kan även behöva ha flera som passar OM nåt skulle hända.

Så slutsatsen av det är att alltid träna tillsammans när vikterna är åt det högre hållet!

Vill du lyfta tungt och behöver personlig hjälp, kontakta mig!

Jag är fokuserar bland annat på styrkesporter som personlig tränare och jag tror att med rätt coachning och hjälp så kan alla lyfta tungt. Och att lyfta tungt kan vara förbaskat skoj! Mejla mej på per@styrketrappan.se för att diskutera mer hur vi kan få igång ditt tunga lyftande!