Hoppa till innehåll
Hem » Blogg med artiklar för en hållbar hälsa » Klokheter » Spaning och förhoppning inför 2024

Spaning och förhoppning inför 2024

Vad sägs om att tillgänglighet, effektivitet, hållbarhet, analys och lärdomar från blå zoner som trender nästa år? Med ett hopp om en snällare värld som en bonus?

Per, Styrketrappan

Inledning

Trender kommer och går, basfakta består. Givetvis är vår biologi och kemi vad den är, så även om nånting är populärt så ändras vi människor långsamt. Min bestående spaning är att snabba lösningar brukar innebära stora pengar i någons ficka och att skjuta på den hållbara hälsan.

Jag tror på några trender inför 2024. Det är tillgänglighet, effektivitet, hållbarhet, analys och blå zoner.

man standing beside open 24 hours signage during nighttime

Tillgänglighet

Bra träning, god nutrition och den viktiga återhämtningen behöver finnas med hela tiden, oavsett om vi är hemma eller på jobbet eller i skolan. Människor kommer vilja arbeta med hälsa där de är så gymkedjor, klubbar och föreningar kommer behöva utveckla sina tjänster för att minska avstånden till de som behöver hjälp och stöd.

Må vara med appar, 24/7-coacher med artificiell intelligens, ambulerande personal eller virtuella upplevelser.

Vi coacher behöver vara öppna för att bredda våra vyer. Detta gäller hur tjänster levereras för att möta behoven på rätt plats.

high-angle photography of road at nighttime

Effektivitet

Människor fortsätta vilja ha resultat snabbt. Innebär allt ifrån korta, 10-15 minuter långa och intensiva träningspass till sund mat levererad eller åtminstone paketerad och mer mikropauser för att hitta återhämtning.

Små positiva förändringar in i livet och kör det i ett par månader innan nästa lilla förändring läggs till. Ja, och så tar vi löpande bort förbud och undviker meningar som innehåller orden sen, måste, kanske, men och inte.

Här blir vi coacher viktiga för att landa i en effektivitet som är just det, så att vi undviker hysteri som slår tillbaks och försämrar möjligheterna till en hållbar hälsa.

Jag har satt samman lite olika kortträningsprogram som jag kallar tripplar, de ska ta max 15 minuter och du hittar dem på Smarta tripplar

woman holding leaf

Hållbarhet

Hållbarhet kommer från två håll här, både att människor ställer högre krav på att tid och pengar går till lösningar som är hållbara och bra för miljön likväl som att det de gör fungerar och är hållbart i deras liv.

Det blir viktigt med tydlighet kring hållbara alternativ som fungerar för världen och i människors alltmer hektiska liv.

Något för oss coacher att bita i.

Jag har skrivit lite om hållbar hälsa där du kanske kan hitta lite idéer på Hållbar hälsa

turned on black and grey laptop computer

Analys

Människor kommer vilja förstå mer kring varför de ska göra förändringar, vad det är de borde gör. De kommer även vilja mäta och testa sina resultat på olika sätt för att förstå var de är på väg och för att reflektera över effekten av det de gör.

Här blir vi coacher viktiga för att hjälpa till med utbildning, evidens och guidning för att hitta rätt väg.

Om du vill läsa om och hitta mallar för förändring kan du klicka på förändring, vill du läsa mer om analyser och tester kan du hitta mer om du söker på analys

a stone structure with a statue on top of it

Lärdomar från blå zoner

Blå zoner är nåt helt annat än en trend. Det vi kommer tjuvkika på är den holistiska (så fick jag äntligen använda det ordet istället för helhet) synen på hälsa som finns i de här zonerna, och de gemensamma nämnarna som gör de här zonerna till ställen där människorna lever lite hälsosammare och framförallt längre.

Det jag egentligen tänker på är att social, fysisk och mental hälsa blir viktigare för oss. Att vi hittar ett socialt hälsosamt sammanhang och engagemang med andra människor, att vi arbetar med vår fysiska hälsa med motion, träning och kost och att vi sköter vår mentala hälsa med återhämtning och ett syfte. Du kan läsa mer om blå zoner på Wikipedia 1

Här blir vi coacher viktiga för att visa vägen till en balanserad situation.

two girls walking on street

Förhoppningar

Jag hoppas på en värld där du och jag är snällare mot oss själva, varandra och andra. En värld där vi kan lägga vår energi på positiva förändringar för att hitta vår balans och vår hållbara hälsa.

En värld där vi kan vara med lite längre och lämna över nåt bra till kommande generationer.

Tankar?

Ovanstående är vad jag tror och hoppas för att jag själv ska navigera mig till en hållbar hälsa. Jag tycker att du behöver hitta din väg, din spaning och dina förhoppningar som ger dig en hållbar hälsa.

Dela gärna med dig av dina tankar, kunskap ska delas och det är lätt att bära med sig.

  1. https://sv.wikipedia.org/wiki/Bl%C3%A5_zoner ↩︎