Hoppa till innehåll
Hem » Blogg med artiklar för en hållbar hälsa » Återhämtning » Människans behov av beröring för hållbar hälsa

Människans behov av beröring för hållbar hälsa

Personligheten, som är historiens och samhällsgemenskapens drivkraft, utvecklar sig endast genom beröring med en annan personlighet

Erik Gustaf Geijer

Mental beröring

Människor har behov av olika slag där social samvaro eller tillhörighet är ett av dem, för Hållbar hälsa. Vi behöver vi behöver prata och interagera med andra människor för att må bra.

Vår samhörighet eller tillhörighet till andra ser olika ut genom livet. Skulle alla relationer försvinna kan ett resultat bli att vi känner oss ensamma och i det läget behöver vi ändra vårt beteendemönster. Man kan säga att vi behöver hitta tillbaks till ett läge där vi har relationer med andra igen.

Den amerikanske socialpsykologen John T. Cacioppo har tagit fram en handlingsplan för hur en individ kan göra för att bryta sin ensamhet kallad EASE.
E: Extend yourself. Ta första steget till kontakt genom att hälsa, småprata och ha ögonkontakt med andra människor.
A: Action plan. Fundera ut sammanhang där du kan träffa likasinnade och sök dig till dem, exempelvis en kör eller förening.
S: Selection. Välj vilka du vill bli vän med och investera i detta fåtal.
E: Expect the best. Utgå från att människor omkring dig vill dig väl.

Läs mer på https://ki.se/forskning/ensamhet-ett-hot-mot-var-halsa och testa gärna Vad är det bästa som hänt sen sist? Tänk på att relationer ska ge energi. Tänk också på att ta professionell hjälp om det blir för utmanande.

Alla former av positiv kroppskontakt och vänlig beröring, som kramar, sex, och inte minst massage och andra kroppsbehandlingar, triggar kroppens produktion av oxytocin

Kerstin Uvnäs Moberg

Fysisk beröring

Vi har behov av fysisk beröring. för att frigöra lyckohormon såsom Oxytocin. Lyckohormon som gör att vi håller oss friska över tid.

Får vi löpande fysisk kontakt har forskning visat att :

  • sår och skador läker snabbare
  • pulsen går ner
  • blodtrycket sjunker
  • halten av stresshormon sjunker
  • vänskapsband stärks

Läs mer om beröring och Oxytocin på https://axelsons.se/oxytocin/

Sammanfattning

Återigen påminner vi om att professionell hjälp kan. En psykolog eller terapeut kan behövas för att ta ett steg i rätt riktning.