Hoppa till innehåll
Hem » Blogg med artiklar för en hållbar hälsa » Klokheter » Vad är det bästa som hänt sen sist?

Vad är det bästa som hänt sen sist?

Istället för att fråga nästa person du möter hur läget är eller hur de mår, fråga vad som är det bästa som hänt sen sist och när de svarat på det så kan du följa upp med ”Och hur får det dig att känna”. Chansen är stor att både du och den andra personen får bättre fortsättning på dagen.

Per, Styrketrappan

Det finns nåt som kallas uppskattande undersökning eller frågandets konst, Appreciative Inquiry på engelska.

Det går ut på att få andra människor att få andra människor att engagera sig i självbestämda förändringar. Det kanske låter lite akademiskt så om jag skriver att hitta ett positivare sätt att få kontakt och närhet med andra människor för att på så sätt sätt få med sig dem på förändringar så hoppas jag att det är lättare att ta till sig. Det är en metod som togs fram av och lärs ut på ledarskapsutbildningar på Case Western Reserve University (finns en bra grundkurs på https://www.coursera.org/learn/appreciative-inquiry) för den som vill gräva vidare där.

Används i vår coaching

Tillsammans med vetenskapen bakom positiv psykologi så utgör frågandets konst basen i vår coaching. Vi är säkra på att om man hittar positiv mening och långsiktig fördel med alla ändringar, oavsett om det är att motionera mera, äta ännu bättre, förbättra både fysisk och mental återhämtning, så kommer ändringarna övergå i vanor och bli en naturlig del av ditt liv.

Prova själv

Det är ganska enkelt att komma igång i din egen vardag. Istället för att fråga dina människor hur de mår, prova att hitta nya sätt att fråga så du väcker positiva tankar, exempelvis genom att fråga ”Vad är det bästa som hänt dig sen sist”

Sammanfattning

Frågandets konst och positiv psykologi (har jag skrivit om på Vi behöver både positiva och negativa känslor) handlar om att relatera till att negativa känslor finns där och de behövs för överlevnad och mänsklig kommunikation och att arbeta mer med och höja andelen positiva känslor i det vi gör för att på så vis göra förändringar mer angenämna och stärka vår hållbara hälsa.