Hoppa till innehåll
Hem » Blogg med artiklar för en hållbar hälsa » Klokheter » Vi behöver både positiva och negativa känslor

Vi behöver både positiva och negativa känslor

Vi behöver både positiva och negativa känslor, de positiva för att utvecklas och blomma ut och de negativa för att överleva och båda för att kommunicera med andra. Här nåt jag tycker du ska pröva.

Per, Styrketrappan

Innehållsförteckning


Positiv psykologi är förhållandevis nytt som allmänt känt begrepp även om det funnits inom vetenskapen sedan ett tjugotal år. Min största förebild är Dr. Barbara Fredrickson, även om det är en herre vid namn Dr. Martin Seligman som myntade begreppet. Det är i min mening ett oerhört starkt verktyg i att hitta mer positiv mening, positiva känslor och långsiktig fördel för både dig själv och dina medmänniskor. Så, för att testa, här är en övning som även finns som kurs Hitta positiv mening

Tid som behövs: 5 minuter

Det finns ett antal positiva känslor såsom Glädje, Tacksamhet, Lugn, Intresse, Hoppfullhet, Stolthet, Lust, Inspiration, Vördnad, Kärlek. I den här övningen ska du reflektera över dagen som gått och hitta en positiv mening/känsla i olika upplevelser. Du ska även hitta en långsiktig fördel med de upplevelserna du väljer

  1. Hitta värsta upplevelsen under dagen och reflektera

    Även om du haft en bra dag så har säkert upplevelserna, och humöret, gått upp och ner under dagen så om du vill kalla det minst bästa upplevelsen så är det också ok. Dokumentera en positiv mening/känsla och en långsiktig fördel för någon med den upplevelsen

  2. Hitta mest ordinära upplevelsen under dagen och reflektera

    Dokumentera en positiv mening/känsla och en långsiktig fördel för någon med den upplevelsen

  3. Hitta bästa upplevelsen under dagen och reflektera

    Dokumentera en positiv mening/känsla och en långsiktig fördel för någon med den upplevelsen

Sammanfattning

Positiv psykologi kommer, som allt annat från vetenskapen, att spridas och jag är en stark förespråkare av detta och frågandets konst (har jag skrivit om på Vad är det bästa som hänt sen sist?). Läs gärna lite på Positiv psykologi och frågandets konst vad vi kan göra. Vill du diskutera mer, kontakta mig gärna på Kontakta oss