Hoppa till innehåll
Hem » Blogg med artiklar för en hållbar hälsa » Träning » Kort om styrkesporten tyngdlyftning

Kort om styrkesporten tyngdlyftning

Sätt fart på stången från golvet, svimma in under den och fånga.

Lisette, Olympic Lifting School

Vad är tyngdlyftning?

Tyngdlyftning, även kallad Olympiska Lyft, är en idrott där man tävlar i två delgrenar: ryck och stöt. Båda övningarna utförs med en skivstång.

Det går ut på att man gör tre försök i vardera gren och så summerar man ihop högsta vikten man lyckades rycka och stöta. Huruvida ett försök är lyckat avgörs av domare, och domarna tittar på tekniken som sådan så att säkra lyfts utförs på ett specifikt sätt.

Vilken utrustning behövs?

För att börja träna tyngdlyftning, i ditt hemmagym, kan du starta med något så enkelt som ett kvastskaft (här kan du läsa mer hur det kan användas) för att öva in tekniken och rörligheten.

Du kommer ganska snabbt märka att ett kvastskaft behöver bytas ut mot en skivstång så att musklerna får lite utmaning plus att du även kommer behöva ett tåligt golv att träna på.

Hur kommer du igång?

Till att börja med så tycker vi att du kan läsa och lyssna ännu lite mer på följande sidor innan du börjar med din hemmaträning i väntan på att gymmet öppnar för dagen:

Är du medlem på ett bra gym så är det rimligt att instruktörerna där kan visa korrekta delmoment och hur du tränar på ett säkert sätt.

Sammanfattning

  • Lägg till tyngdlyftning i din träning, det är ett bra sätt att bli explosiv(are) i kroppen.
  • Använd Styrketrappan som metod för att utvecklas i ditt tyngdlyftande.
  • Träna alltid med någon, precis som dykare har en dive buddy så borde alla som tränar tyngdlyftning ha en exercise buddy.

Vill du diskutera mer om tyngdlyftning, kontakta oss!