Hoppa till innehåll
Hem » Blogg med artiklar för en hållbar hälsa » Klokheter » HIIT behöver kompletteras för hållbar hälsa

HIIT behöver kompletteras för hållbar hälsa

HIIT är populärt, och det har visats i forskning och den breda massans erfarenheter, och den utvecklar allsidiga atleter. Det många HIIT-förespråkare glömmer bort tycker jag är kunskapen att låta saker ta tid med för att minska vår stress och öka vår långsiktiga tålighet och att HIIT inte passar alla av objektiva eller subjektiva orsaker.

Per, Styrketrappan

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning

Jag älskar HIIT, jag tycker det är bra att ha som ett av alla verktyg och alternativ när tiden nästan tagit slut på dagen och jag behöver svettas en stund. Samtidigt älskar jag de alternativ som får ta tid med, låt det vara ett stretching-pass, yoga eller gående meditation.

Jag är fullt medveten om att stresståligheten blir bättre med HIIT också, även om stresspåslaget kan bli högt under tiden man utför aktiviteten/-erna.

HIIT är bra, du borde prova det

Det finns en uppsjö av tester och jämförelser, rent fysiskt, där forskare och vetenskapsmän sett att en bråkdel av träningstiden behövs för samma resultat med HIIT som med ”gammaldags” träning. Istället för att lägga in länkar till vetenskapliga rapporter, sök gärna på nätet så lovar jag att du hittar evidens för effektiviteten på HIIT.

På många av HIIT-träningsanläggningarna är det en enorm gemenskap, nog så viktigt för att hålla i och hålla ut med en träningssatsning.

HIIT passar inte alla

Högintensiv träning passar inte alla anser jag. Här är några av anledningarna

Objektiva skäl

  • Om du redan är stressad och lägger på ännu mer stress, som det innebär att träna högintensivt, så kan det tippa dig över kanten att få problematisk istället för hållbar hälsa
  • Det är en högre skaderisk för leder, muskler, senor och ligament som behöver tid att vänja sig vid belastning
  • Om det är blodtryck du vill sänka så behöver du högst troligt och åtminstone kombinera med lågintensiv träning så att även blodkärlen och hjärnan får den avslappning som behövs för att hållbar hälsa.

Subjektiva skäl

  • HIIT-kulturen kan ibland ses som hetsande och personbästa-strävande, alla är inte tävlingsmänniskor.

Sammanfattning

  • HIIT är ett verktyg för en hållbar hälsa, det finns andra verktyg som är bra med.
  • Prova HIIT om det funkar både objektivt och subjektivt för dig, bara du gör det för din skull.
  • För att HIIT ska fungera fullt ut behöver du komplettera med lågintensiv träning och återhämtning.
Etiketter: