Hoppa till innehåll
Hem » Blogg med artiklar för en hållbar hälsa » Positiv psykologi » Njut av naturens färgprakt, förstärk med ljus

Njut av naturens färgprakt, förstärk med ljus

Hösten har kommit till Sverige och mörkret närmar sig. Nu är en period när det är extra viktigt att njuta av färgprakten och försöka komma ut ofta och länge när solen skiner. För att fira lite extra har vi gett hemsidan ett lite mer höstlikt färgschema.

Per, Styrketrappan

När vi går in i mörkare årstider, som vi gör i Sverige nu, så är det extra viktigt att få dagsljus, försöka njuta av färgprakten och kanske reflektera lite extra kring ditt idealjag

Få dagsljus

Ju mörkare årstid, desto viktigare blir solljuset för att vi ska må som bäst. Runt 15 minuter om dagen för att få laddning av D-vitamin (enkelt förklarat så omvandlar huden UV-strålning till D-vitamin och hur det i förlängningen kan hjälpa mot benskörhet) som är viktigt att fylla på, Du kan läsa mer i artikeln Sol och D-vitamin om den kopplingen. De två andra fördelarna med att få sol är att du talar om för kroppen vilken tid på dygnet det är så att dygnsrytmen hålls i schack och så förbättras humöret när man är ute i solen både genom vidhållen dygnsrytm och direkteffekten av solljus.

Så, om du sitter inne hela dagarna, gå ut på lunchen och få lite sol och även om det är molnigt så får du åtminstone UV-strålarna och påfyllnaden av D-vitamin.

Njut av färgprakten

Just att njuta är en av De nio grundaffekterna, specifikt positiva affekter som du kan läsa mer om i Positiv psykologi och frågandets konst. När du ändå är ute på lunchen för att få sol så ta chansen att se dig omkring, gärna i en park för att ha mycket natur runt dig, och njut av den färgprakten du förhoppningsvis kan hitta.

Ibland kan det krävas övning för att se det vackra så gå på lite upptäcksfärd

Reflektera kring ditt idealjag

Den mörkare delen av året, när allt kanske känns lite tråkigare så kan du tända lite ljus och spendera en stund några gånger i veckan och reflektera kring ditt idealjag, alltså den där personen du skulle vilja vara längre fram baserat på dina egna erfarenheter, krav och förväntningar från samhället och det du beundrar i hos dina förebilder. Läs gärna mer i Förändring kommer inifrån hur du sen kan gå tillväga med frågandets konst som verktyg för att arbeta vidare med idealjaget.