Hoppa till innehåll
Hem » Blogg med artiklar för en hållbar hälsa » Klokheter » Hitta din optimala balans i livet!

Hitta din optimala balans i livet!

Det är mycket vi förväntas hinna med som vuxna, ingen tvekan om det. Stanna upp och släpp bilden av det perfekta livet och lev med att det kommer finnas vägbulor i din resa, det ger dig större möjligheter att nå en hållbar hälsa.

Per, Styrketrappan

Vår balans i livet kan innehålla många saker och det är flerdimensionellt. Vi ska balansera mat, träning, återhämtning, sömn samtidigt som vi ska jonglera arbete, utbildning, umgås med familjen, ha ett socialt liv med vänner, ladda batterierna. Det finns en optimal balans och det är den som känns bäst där du är just nu, den är kanske en bit från perfekt och det är den biten som vi behöver arbeta med på samma sätt som allt annat, med medvetna steg så vi får en hållbar hälsa.

Det kan vara lite utmanande då du kan vara beroende av andra så ha tålamod och börja med de enkla bitarna som du kan påverka. Vi utgår från hur balansen ser ut just nu och så tittar vi på vad en optimal balans hade varit, med optimar menar jag nåbar och realistisk, och hur man kan tänka för att täcka gapet. Nu tänker du ”men om jag gör förändringar nu så tar det ju ett tag och då är jag i ett annat läge där den optimala balansen ser annorlunda ut?” och som svar på det säger jag att visst är det vad som är så fantastiskt när vi gör bra saker att vi lär oss hela tiden och justerar hela tiden efter hur förutsättningarna ser ut. Vi är människor i en föränderlig värld så villkor kommer ändras.

I exemplen här nedan har jag lagt in större grupper och delat upp efter hur mycket tid per dygn det får ta så jag skulle föreslå att du gör en likadan uppställning. Varje dag kommer se annorlunda ut, poängen här är en ungefärlig fördelning över tid.

Vi har en nuvarande optimal balans i livet och vi har en önskad optimal balans i livet

Nuvarande optimala balansen i livet

En önskad optimal balans i livet

När du nu ser skillnaderna i nuläge och önskat läge är det dags att börja prioritera och ställa lite frågor till dig själv

 • Vad kan jag prioritera ner, alltså minska antal timmar jag lägger?
  • Det handlar alltså om att ändra fördelningen lite, det ska vara fortfarande vara lustfyllt och kännas bra för dig.
 • Kommer det accepteras att jag prioriterar ner?
  • Om det påverkar någon, till exempel familjen, så blir det viktigt att det accepteras och att det fungerar för andra familjemedlemmar. Gruppen behöver fortsätta fungera även om ditt ego boostas.
 • Om jag prioriterar ner, blir det hållbart?
  • Kolla med dig själv om du till exempel drar ner arbete eller återhämtning/sömn vad det får för konsekvenser.
 • Är det realistiskt? Det kanske går att ändra en sak nu och om det fungerar över tid så ändrar du en sak till?
 • Är det en positiv förändring för dig och omgivningen?

I mitt exempel så är vänner/socialt liv den pajbiten jag vill få upp så ställer jag ovanstående frågor så kan jag fördela om litegrann just nu och så får jag justera längre fram. Det funkade till exempel inte med min arbetsgivare att jag drog ner min tid på jobbet just nu, familjen tyckte att det var ok att jag tog en stund därifrån istället varje dag då de också vill göra annat än umgås med mig och så drar jag ner lite på sömnen eftersom mitt behov inte är 9 timmar varje natt.

Det finns vetenskap om du vill grotta ner dig i positiv psykologi och tankarna kring optimal balans

Om man tänker sig att det ser olika ut beroende på var man är i livet och att det kommer bli vägbulor då och då som kommer man alltid kunna uppnå optimal balans. Den perfekta balansen, dit vägen är spikrakt och där man lever det perfekta livet, det kommer ta mer energi än det ger, något som du kan läsa mer om i artikeln THE SCIENCE OF HAPPINESS 1

Eftersom jag personligen tycker att det är viktigt med att förändringar är positiva för den enskilde såväl som för omgivningen så tycker jag du kan kolla lite på Positive Psychology and the Science of Happiness 2 där det finns mer kring positiv psykologi och hur man kan tänka.

Positiv psykologi och frågandets konst skriver vi lite om vad vi erbjuder inom positiv psykologi.

Sammanfattning

 • Hitta grupperna som du vill fördela dygnets timmar på
 • Skriv ner hur det ser ut idag
 • Skriv ner hur du vill att det ser ut för att vara optimalt
 • Prioritera tillsammans med de som finns med i dina grupper så det blir hållbart och gör enstaka förändringar då och då istället för allt på en gång.
 • Slutligen, det här är mer en diskussion om att hitta en optimal, hållbar, balans i livet än timmar och grupper i sig. För att väcka tankar om att vandra från det perfekta till det optimala

Kontakta mig för att diskutera vidare om det här med att hitta optimal balans i livet!

1. https://positivepsychologynews.com/news/bridget-grenville-cleave/2014080629622
2. https://www.pursuit-of-happiness.org/science-of-happiness/
Etiketter: