Hoppa till innehåll
Hem » Blogg med artiklar för en hållbar hälsa » Klokheter » Att maxa eller inte maxa, är det frågan?

Att maxa eller inte maxa, är det frågan?

En del människor vill ro till kroppen säger stopp eller lägga så mycket vikter på stången så det svartnar för ögonen i en knäböj. En del människor vill ta en promenad utan något mål, jogga en runda för att det känns bra eller styrketräna för att träffa folk. Vi är alla unika med olika behov så maxa om du vill, undvik maxning om det känns bra.

Per, Styrketrappan

Man kan ju fråga sig om det är maxa eller inte maxa som är frågan, behöver vi dela in oss i läger? Beroende på var du är i livet, i träningsupplägg eller i sin generella inställning så finns olika behov av maxning. Maxning är i vissa fall väldigt bra för att få en värdemätare var du står i din träning och i vissa fall bör du inte känna nån press alls för att det skadar mer än det gör nytta.

Olika behov

Vi har olika behov, det är alla överrens om. Så låt ditt behov styra hur du gör, tänk på att det ska vara del av livspussel och en hållbar hälsa.

Maxning är bra

Tävlar du i någon gren där du gör en mätbar prestation om exempelvis 100 meter sprint, bänkpress, rodd, cykling eller simning så är det en naturlig del av ett träningsupplägg att då och då testa sig själv med ett maximalt urtag. Lite för att se hur kroppen känns och ligger till i utvecklingen.

Känn ingen press

Något som jag tycker är oerhört viktigt oavsett om det är ”enbart” hälsa som är din motivation eller om det är personligt rekord (eller svenskt, europeiskt eller världsrekord) är att motionen och träningen behöver vara lustfylld. Se först och främst till att det är kul att träna, inte så att du går och skrattar hela tiden eller peppar sönder dig själv och din omgivning, utan så att det över tid och rent generellt är roligt. Upp och nergångar drabbas vi alla av och det är helt ok.

Röstning

Sammanfattning

  • Känn ingen press, du bestämmer över dig själv och din maxnings vara eller inte vara
  • Vi har olika behov och olika anledningar att göra det vi gör.
  • Maxning är en bra värdemätare i tränings- eller tävlingssatsningar där du är ute efter att slå personliga rekord.
    • Frågan du bör ställa dig är om jakten på max stressar på ett positivt (motiverande och utvecklande) eller negativt sätt (demotiverande och stagnerande).

Kontakta mig för att diskutera mer kring hur du ska göra med din maxning!