Hoppa till innehåll
Hem » Blogg med artiklar för en hållbar hälsa » Positiv psykologi » Det handlar om känslor

Det handlar om känslor

Jag matar mina positiva känslor ordentligt varje dag med varierad kost. Blir det något över så delar jag gärna med mig till andra genom att visa till exempel tacksamhet och uppskattning utan att begära något tillbaka. Det tillsammans gör mig starkare, lugnare och jag tror att jag bidrar till att göra världen lite mer kärleksfull. Prova du med, det är lätt och det finns vetenskaplig evidens inom området positiv psykologi och frågandets konst att det funkar.

Per, Styrketrappan

För att må bra mentalt, och för att ha den inre kraften för att genomföra förändringar så kan det vara bra att hantera sina känslor. Med det menar jag att följa känslorna istället för att styra eller håll inne dem, och att vi arbetar med att få in mer positiva känslor i livet.

Omfamna dina känslor

Både positiva och negativa känslor behövs för att vi ska leva, så ta en stund då och då och känn efter vad du känner och låt känslan finnas där. Undvik att trycka undan känslor om det går och kom ihåg att det är helt ok att humöret går upp och ner. Jag skrivit artikeln Vi behöver både positiva och negativa känslor där jag diskuterar lite mer i ämnet. Det vi vill undvika är att humöret går stadigt neråt, då är det dags att visa prov på självinsikt och ta professionell hjälp.

Få in mer positiva känslor det du gör

För att klara motgångar bättre är det en bra idé att få en bra balans känslolivet. Det går att få in mer positivitet i det du gör, mata dig och andra med ett positivare perspektiv. Samtidigt är det bra att tänka på att negativa känslor, faktiskt, behövs för att leva. Min slutsats egentligen är att det är bra om du är mer kärleksfull och visar medkänsla med dig själv och till andra människor.

Testa själv

I Hitta positiv mening får du ett sätt att få in mer positivitet i livet. Jag tycker även att du kan börja med meditation om du vill ha ännu ett sätt, en bra instruktion ledd av dr Barbara Fredrickson (universitetslärare inom positiv psykologi): https://www.positivityresonance.com/meditations.html (den som heter Loving Kindness)

Observera, sök professionell hjälp om det behövs!

Om du känner att din situation med känslolivet och den mentala hälsan blir oöverstiglig, sök alltid professionell hjälp inom sjukvården och känn dig stolt över att ha tagit det steget!