Hoppa till innehåll
Hem » Blogg med artiklar för en hållbar hälsa » Positiv psykologi » Lustfyllt liv för hållbar hälsa!

Lustfyllt liv för hållbar hälsa!

Glädje, lust, lekfullhet och kärlek. Det är ingredienserna för att göra min vardag lite mer lustfylld. Här är lite exempel på hur du också kan göra ditt liv mer glädjefyllt!

Per, styrketrappan

För att något ska bli hållbart så behöver det finnas en drivkraft eller dragkraft. Positiva känslor och en positiv inställning till livet en de starkaste exemplen jag kan hitta. Är det något man behöver som gör oss lite gladare så blir det enklare att hålla i och hålla ut.

Gör nåt som ger nåt

Enklaste sättet att förklara det här med att göra lustfyllda saker är att göra nåt som ger nåt tillbaka. Något där aktiviteten eller snarare känslan i samband med aktiviteten känns som en belöning.

Vad du kan göra som är lustfyllt

Det är självklart väldigt subjektivt vad som är lustfyllt för just dig. Samtidigt,är jag säker på att om du testar något av nedanstående så kommer ditt liv bli mer glädjefyllt. Här är några områden som du kan kika vidare på

Lek som träning

Lek med barn och som barn så kommer du bli trött och troligtvis lyckligt, eftersom det kommer innehålla en hel del skratt tillsammans, kreativitet och ibland även fysiskt utmanande. Ett barn kan ju göra saker som är både oväntade, de är mer rörliga än många av oss vuxna och de har en energi som aldrig verkar ta slut. Se förslag i listan här bredvid på vad du skulle kunna göra. Beroende på lek så kommer du kunna träna dig mentalt i att ta en roll du är ovan, fysiskt med koordination, uthållighet och styrka eftersom det kan vara allt från att krypa runt, stå helt still på ett ben, spela fotboll eller åka rutschkana gång på gång.

För att vara tydlig, tänk på att det ska vara dina barn eller barn där du känner föräldrarna och det ska vara på barnets villkor så länge det är lustfyllt och låg risk.

 • Fråga ett barn är absolut bästa förslaget.
 • Lek kurragömma
 • Te-stund
 • Klättra i träd
 • Lek i en lekpark med gungor och olika typer av rutschkanor

Lekfull matlagning

Laga mat efter recept och med känsla tänker jag här då, undvik att slösa bort mat på att slå en paj i ansiktet på nån eller starta matkrig även om det kan vara roligt i filmens värld.

Just laga mat med känsla är det som är lekfullt här. Ett recept är någons grundidé och testande i köket och efter den personens tycke och smak. Sen är det ju ditt tycke och smak som receptet ska passa för och dina råvaror kanske smakar lite annorlunda så var lite modig och utgå från receptet och använd dina sinnen för att höja/sänka mängder, vikter och volymer så att du känner att det är din måltid.

Se några exempel på vad du kan göra för att leka lite. Och tänk på att visa typer av recept faktiskt är svårare än andra att ändra i då de är framtestade så att råvarorna rent tekniskt funkar ihop för att få ett vettigt slutresultat.

 • Gör det mer färgglatt, vissa råvaror finns i olika färger med snarlika smak
 • På med de kryddor och örter som passar dig,
 • Byt råvaror så det passar dina smaklökar eller din tro på vad som är bra

Närvaro och närhet i relationer

Lyssna utan att för den skull bli en sophink för nån. Bekräfta det som sägs, ibland räcker det med att bara vara tyst. Som sagt, du är ingen sophink så det finns gränser på vad du ska tåla i form av ditt lyssnande. Känner du att relationen är stark, öva på att göra relationen ännu lite bättre genom exempel aktivt lyssnande. Visa att du ser andra människor. Känns det oöverkomligt att få in glädje i en relation, kontakta sjukvården för professionell hjälp.

Var kärleksfull mot dig själv och ändra, något du kan öva på med övningen Kärleksfull vänlighet.

Skratta mycket

Ett gott skratt förlänger livet vilket du kan läsa mer om i rapporterna Laughter prescription, The Laughter Prescription eller Laugh Lots, Live Longer. Vi kan förbättra kvinnors bröstmjölk så eksem kan läka ut bättre på barn, vårt blodtryck sjunker när vi skrattar, utsöndringen av stresshormon minskar. Så, försök att hitta mer humor och skratt i livet utan att för den skull tappa bort allvaret som har sin tid och plats. Se exempel i listan bredvid på vad du skulle kunna hitta på för att få in mer humor och skratt i livet.

 • Läs en rolig tidning eller bok
 • Titta på en film du vet att du brukar skratta åt
 • Låtsas-skratta tills det gör över i vanligt skratt

Sammanfattning

Alla generationer bör umgås i de fall det går tycker jag. Vi kan lära oss något av alla och dela med varandra andra för en högre livskvalitet och en hållbar hälsa.

Självfallet ska du som redan går i behandling för exempelvis depression eller nedstämdhet fortsätta med det. Mitt inlägg syftar mer till att fylla på ett redan något så när friskt liv med mer glädje. Jag önskar såklart att alla, oavsett hälsostatus, ska ta del av exemplen.

Har du fler bra exempel på hur vi kan göra saker mer lustfyllda, roliga, så får du gärna dela dem som en kommentar!