Hoppa till innehåll
Hem » Blogg med artiklar för en hållbar hälsa » Klokheter » Högt blodtryck

Högt blodtryck

Det är mycket som spelar in för att få högt blodtryck. Det går att att bromsa och i vissa fall även vända utvecklingen. Här är exempel på vad du kan göra

Per
4 minuter

Risk och möjlighet kring blodtryck

Det vi behöver tänka på är att högt blodtryck är en risk för följdsjukdomar. Det är jätteviktigt att prata med läkare och göra en utredning om du misstänker att du har högt blodtryck. Mediciner sänker blodtrycket snabbt, sen är träning och andra livstilsförändringar bra som komplement.

Det är mycket som spelar in för att få högt blodtryck, livsstil, ålder, vikt och genetik är exempel på riskfaktorer. Det vi vet är att fysisk aktivitet och rätt återhämtning kan bromsa och i vissa fall vända utvecklingen.

Återigen, ett samtal med läkare är alltid givet som ett första steg om du misstänker att du har högt blodtryck. 1

Träning

Här är några övningar du kan göra för att påverka ditt blodtryck 2:

Konditionsträning

Promenader och löpning

Promenader där du får upp pulsen, där det blir lite jobbigt att prata, och löpning är två områden där det finns mycket forskning och där man med hög säkerhet kan säga att det kan påverka blodtryck positivt 3

Gå lunka löp passar alldeles utmärkt om det är vad som funkar för dig.

Vattengymnastik

För äldre kan vattengymnastik vara bra av två anledningar. Anledning ett är att träningen får upp pulsen och anstränger kroppen då det är motstånd hela tiden i vattnet. Detta samtidigt som det faktum att vara i en varm pool hjälper kroppen att hålla blodkärlen mjuka så att de kan reagera på rätt sätt. 4

Såhär kan blodtrycket (siffror från studien ovan) ändras över dygnet:

HIIT

Hög-intensiv träning kan sänka blodtrycket 5 med nånstans (eftersom det är en enskild forskningsstudie så finns säkerligen fler siffror) 12mmhg/8mmhg systoliskt/diastoliskt om du tränar tre gånger i veckan under 12 veckor 6 . Då gäller det att hålla i med träningen för att få resultat kan man säga.

Så här såg resultaten i studien ovan ut:

Styrketräning

Nästan all träning är bra träning för den som har konstaterat högt blodtryck 7 Det du behöver tänka på är att det är bra om du fått ok från din läkare att träna om du konstaterat ett högt blodtryck, oftast handlar det om att få en medicin som tar ner blodtrycket till bättre nivåer så att du kan börja arbeta med livsstilsförändringar

Armhävningar

Forskningen tittar lite på just armhävningar och vilken effekt antalet kan ha på blodtryck 8 även om jag kan tänka att den som klarar många armhävningar troligtvis är i bättre form än den som klarar få i viss mån. Varför chansa är nästa tanke, bara gör det eftersom fysisk aktivitet är bra.

Lutande armhävningar på promenaden i parken, eller enkla plankor/kamelplankor. Det kan vara så lätt och det räcker gott om det är vad som funkar för dig.

Statisk träning såsom planka eller jägarvila

Nya(re) studier säger att statisk träning kan vara ett bra komplement just för blodtryckssänkande effekt 9

Så gör en planka några gånger varje dag och ett par gånger kan du hitta en vägg och sätta dig i en jägarvila, så ska du kunna få ner blodtrycket över tid.

Återhämtning

Mycket forskning kring hjärthälsa är enhälliga i att om du belastar dig själv, oavsett om det är mentalt eller fysiskt, så behövs återhämtning och vila för att kroppen ska kunna arbeta med den stress den blivit utsatt för. Tänk alltid på det när du inför träning i ditt liv, kroppen och knoppen behöver ta igen sig för att hålla din hälsa i schack. Specifikt då blodtrycket 10 (läs även Passiv och aktiv återhämtning)

All träning är bra träning…

…så länge du har ok från din läkare. Så ovanstående är enbart exempel vad du skulle kunna hitta på. Tänk även på att det ska fungera i livspusslet så du undviker att stressa för en sak för att du ska hinna göra en annan sak. Gör det du tycker är roligt och lite utmanande, gärna tillsammans (läs Tillsammans för framgång) med nån, så kommer du uppnå bra resultat över tid (läs Tålamod för hållbar hälsa).

Tänk på att siffror och statistik är från enskilda studier, så tolka utifrån det.

Behöver du hjälp och stöd?

Kontakta mig på per@styrketrappan.se så kan vi hitta en träningslösning som passar just dig! Prisexempel:

  1. Högt blodtryck – Symptom och orsaker – Riksförbundet HjärtLung – HjärtLung (hjart-lung.se) ↩︎
  2. Exercise training and resting blood pressure: a large-scale pairwise and network meta-analysis of randomised controlled trials | British Journal of Sports Medicine (bmj.com) ↩︎
  3. Hypertoni-1.pdf (fyss.se) ↩︎
  4. The effects of aquatic and land exercise on resting blood pressure and post-exercise hypotension response in elderly hypertensives – PMC (nih.gov) ↩︎
  5. Hypertoni-1.pdf (fyss.se) ↩︎
  6. Sciences of Sport | HIIT and Hypertension : Improvement of cardiovascular functions (sci-sport.com) ↩︎
  7. Evidence for exercise training in the management of hypertension in adults – PMC (nih.gov) ↩︎
  8. Association Between Push-up Exercise Capacity and Future Cardiovascular Events Among Active Adult Men – PMC (nih.gov) ↩︎
  9. Exercise training and resting blood pressure: a large-scale pairwise and network meta-analysis of randomised controlled trials | British Journal of Sports Medicine (bmj.com) ↩︎
  10. Meditation and a relaxation technique to lower blood pressure – Harvard Health ↩︎