Hoppa till innehåll
Hem » Blogg med artiklar för en hållbar hälsa » Träning » Kort om styrkesporten styrkelyft

Kort om styrkesporten styrkelyft

Det är inte svårt att lyfta tungt, det är bara att ta i utav bara helsike

Per Olsson, Styrketrappan

Vad är styrkelyft?

Styrkelyft är en idrott där man tävlar i tre delgrenar: knäböj, bänkpress och marklyft. Alla övningarna utförs med en skivstång och i stora drag kan man säga att det går att tävla med utrustning (dräkt som gör att man kan knäböja, bänkpressa och marklyfta lite mer) och utan utrustning (kallas ofta klassiskt styrkelyft).

Det går ut på att man gör tre försök i vardera gren och så summerar man ihop högsta vikten man lyckades knäböja, bänkpressa och marklyfta. Huruvida ett försök är lyckat avgörs av domare, och domarna tittar på tekniken som sådan så att säkra lyfts utförs på ett specifikt sätt.

Vilken utrustning behövs?

För att börja träna styrkelyft, i ditt hemmagym, kan du starta med något så enkelt som ett kvastskaft (här kan du läsa mer hur det kan användas) för att öva in tekniken och rörligheten.

Du kommer ganska snabbt märka att ett kvastskaft behöver bytas ut mot en skivstång så att musklerna får lite utmaning plus att du även kommer behöva en knäböjställning, ett tåligt golv att träna på och en bänkpresställning för att göra det på ett säkert sätt.

Hur kommer du igång?

Till att börja med så tycker vi att du kan läsa ännu lite mer på följande sidor innan du börjar med din hemmaträning i väntan på att gymmet öppnar för dagen:

Är du medlem på ett bra gym så är det rimligt att instruktörerna där kan visa korrekta delmoment och hur du tränar på ett säkert sätt.

Kurskategori: Styrkelyft

Sammanfattning

  • Lägg till styrkelyft i din träning, det är ett bra sätt att bli stark(are) i kroppen.
  • Använd Styrketrappan som metod för att utvecklas i ditt styrkelyftande.
  • Träna alltid med någon, precis som dykare har en dive buddy så borde alla som tränar styrkelyft ha en exercise buddy.

Vill du diskutera mer om styrkelyft, kontakta oss!