Hoppa till innehåll
Hem » Blogg med artiklar för en hållbar hälsa » Återhämtning » Mer om månadens utmaning maj 2020

Mer om månadens utmaning maj 2020

Reflektera kring det du gjort och återhämta dig baserat på det, håll det enkelt och gör det du kan bäst.

Styrketrappan

Tema

Registrera mera.

Lärdom(ar)

 • Håll det enkelt så blir det lättare att lyckas.
 • Reflektion är en del av att lära sig koppla ihop träning och återhämtning för vanor som bildar en helhet

Syfte

Vi bygger den här månaden på föregående månad som handlade om att skriva dagbok (läs mer på https://styrketrappan.se/2020/04/01/mer-om-manadens-utmaning-april-2020/) , där vi nu använder dagboken för att skapa och stärka vanan med att koppla ihop återhämtning och träning genom reflektion.

Den reflektionen och kopplingen kommer göra återhämtningen mer effektiv och den kommer förbättra resultatet av de nya tränings- eller motionsvanorna (som du fått med dig exempelvis från utmaningen i januari 2020 och framförallt från utmaningen i april 2020)

Man bör ha lärt sig att reflektera i vad man tränat, hur man återhämtat sig, hur den återhämtningen påverkat träningen och till syvende och sist vad man vill förändra för att återhämtningen ska passa träningen ännu bättre från nu. Det handlar alltså om att testa sig fram lite i vad som fungerar ihop med vissa typer av träning.

Hämta gärna idéer från sidan om återhämtning för att hitta vad som passar dig. Förändringen görs i fördel ihop med kollegor, skolkamrater, kompisar eller familj. Reflektionen bör vara på en nivå så att den känns positiv och den bör motivera till förbättringar och förändringar i de fall där det är möjligt.

Målgrupp

Du som känner att du vill få ännu lite mer koll på vad som har hänt (vi började med att få koll på vad som hänt i utmaningen för april 2020 där en dagbok påbörjades), dra lärdomar av det du gjort, och skapa dina förutsättningar för att ta fler medvetna steg för en hållbar hälsa.

Aktiviteter

Det finns många möjligheter för att förbättra återhämtningen, eller egentligen förbättra resultatet av träning så den egna hälsan blir ännu bättre. Viktigt att lägga ambitionsnivån så det blir hållbart.

 • Det handlar om att reflektera/begrunda och se tillbaka på en period och fundera om något fungera extra bra eller mindre bra baserat på det ta ännu bättre beslut framåt.
  • Ett exempel skulle kunna vara att du ser att en lugn promenad dagen efter ett träningspass gjorde att träningsvärken försvann snabbare än det tillfälle när du enbart låg på soffan dagen efter.
  • Ett annat exempel skulle kunna vara att det du tyckte där och då var en bra återhämtning, och som i efterhand inte passar för just det du tränat. Exempelvis stretchat benen efter ett bänkpress-pass, även om det kändes bra för benen så var det troligtvis bröstet, axlar och överdelen av ryggen som hade mått bra av att sträckas ut lite.
 • Låt det gå åtminstone en vecka och helst en månad mellan den här typen av reflektioner så att det du gör hinner börja göra verkan. Nåt som fungerar mindre bra på kort sikt kanske fungerar extra bra på lång sikt och tvärt om.
 • Ha i åtanke att ändringar, om nödvändigt, gör man för att få bättre resultat. Det som funkar kan man låta vara som det är. Viktigt, Förändring kommer inifrån, du bestämmer!
 • Träna på att Ta emot uppmuntran

Har du fler exempel på enkla sätt att reflektera och hitta återhämtning som passar träning, dela gärna som en kommentar nedan eller i sociala medier med hashtaggarna #månadensutmaning #registreramera #styrketrappan .

Sammanfattning

 • Håll det enkelt, fortsätt skriv dagbok i samband med träning, måltid och återhämtning så blir det en del av de aktiviteterna och hållbart över tid.
 • Ha tålamod och reflektera efter en lite längre period så det du eventuellt förändrar är testat ordentligt.
 • Dela tankar, vad som föder din framgång eller något som varit utmanande som en kommentar nedan eller i sociala medier med hashtaggarna #månadensutmaning #registreramera #styrketrappan
 • Var nöjd med det lilla i början, det kommer fler utmaningar.

Tillbaka till Månadens utmaning för fler utmaningar