Hoppa till innehåll
Hem » Blogg med artiklar för en hållbar hälsa » Klokheter » Därför är kunskapstörst bra för din hälsa!

Därför är kunskapstörst bra för din hälsa!

Jag tror på livslångt lärande och att kunskap är makt, makt över min egen lycka och mitt eget öde. Mellan inlärningsperioderna, där jag studerar på universitet nånstans i sverige eller resten av världen (på nätet), går en kurs (Eleiko och Axelsons har väldigt bra kurser kopplade till hälsa) för att lära mig nåt praktiskt eller bara tar in erfarenheter och lär mig av andra har jag såklart perioder när jag bara vill vara nöjd och bara vara för min hållbara hälsa.

Per, Styrketrappan

Det finns flera anledningar till att det är bra att sköta både kropp och själ, att lära sig något nytt.

Vi har kunskapstörsten i blodet!

Det självklara argumentet. Titta på ett nyfött barn, det utforskar och det lär sig med hjälp av alla sina sinnen. Alla vi människor utforskar på ett eller annat sätt, det ligger i vår biologi och våra förfäders arv att ta in ny kunskap för att överleva.

Nu har vi en större tillgänglighet idag än för 50, 500 eller 5000 år sedan och överlevnad idag handlar mer om att ha kunskapen att göra kloka val i det tillgängliga för att på så vis överleva med god hälsa. Om vi tittar på både vår hjärna och vår kropp så älskar de båda att få nya saker att göra, går vi på rutin för länge så utvecklas vi inte varken kroppsligt eller själsligt.

Beroende på vad och hur du lär dig kan du utveckla din fysiska hälsa (lär dig en ny övning på gymmet eller i löpspåret), din mentala hälsa (lär dig sticka eller lösa korsord eller meditera) eller din sociala hälsa (lär eller lär ut tillsammans med andra människor)

Fysiska hälsan

För att slippa hamna på platåer i din fysiska hälsa så är det bra att då och då lära sig nya övningar så att det blir omväxling. En bra tumregel är att byta övning för samma muskelgrupp nånstans var tredje till var sjätte månad. Låter kanske som lång tid, så vi bryter ner vad som händer när du byter övning

  • Första månaden (inte exakt förstås) vänjer sig nervsystemet vid det nya rörelsemönstret
  • Andra månaden vänjer sig musklerna
  • Tredje månaden utvecklas musklerna, lite beroende på vad och hur du tränar förstås och nånstans här börjar musklerna bli duktiga och uttråkade eftersom de inte
  • Inom ett halvår så märker du av att dina muskler blir uttråkade av att du inte utvecklas, och högst troligt kommer du även börja känna dig lite omotiverad med.

Mentala hälsan

Om du läser sidan 42-48 i rapporten Lifelong learning in policy and practice: The case of Sweden så kan du se att vi blir välmående och avslappnade mentalt om vi lär oss sticka tillsammans med andra i en studiecirkel.

Sociala hälsan

Precis som mental hälsa så kan du läsa samma sidor, 42-48, i rapporten Lifelong learning in policy and practice: The case of Sweden för att se att vi även blir bättre lyssnare, vi får ett bättre självförtroende och vi får ofta en kompis- eller vänskapsrelation vid studiecirklar.

Att lära sig något nytt är ett sätt att ta makten över både sin situation och hälsa

En smart person, filosofen Francis Bacon, myntade uttrycket Kunskap är makt. Jag skulle säga att det först och främst ger dig makt över din situation och hälsa när du omsätter kunskapen i praktik.

Det finns två, i mitt tycke, viktiga fördelar av att du lär dig nya saker oavsett vad det är för ämnesområde

  1. Hjärnan och kroppen kommer älska dig för det. En hjärna som matas kommer fortsätta utvecklas. Det finns de som pratar om att det kan bromsa ålderssjukdomar som demens.
  2. Lär du dig nya saker kommer du motiveras att lära dig mer eller lära ut till andra.

Lär du dig nya saker så kan helt nya möjligheter dyka upp för dig så att du kan ta en ny riktning i livet som sådant eller inom träning, återhämtning, nutrition eller sömn.

Sammanfattning

Jag tror starkt på att alla människor är intresserade och intelligenta, och att ett lustfyllt släckande av kunskapstörsten ska mixas med återhämtning så att balansen i livet finns kvar.

Så, gör ett klokt val per dag, vecka eller månad beroende på vad som fungerar för dig och lär din hjärna eller din kropp något nytt. Om du kikar in på Pass och kurser så kan du säkert hitta nånting där att börja med för att stärka fysiska eller mentala hälsa.

Går du sen en studiecirkel eller kurs ihop med andra för att lära dig virka, minska din miljöpåverkan genom nyttigare matlagning, spela gitarr, styrkelyfta eller simma så bygger du även en hållbar social hälsa.

Vill du diskutera vidare kring hur hälsan kan stärkas genom att lära sig nya saker, kontakta oss!