Innehållsförteckning
Det här inlägget är en påminnelse om att vår kropp klarar av mer än vad man tror vad gäller mindre bra val. Det viktiga är att veta vilka konsekvenser godis, alkohol, lite sömn och utebliven återhämtning kan ge och sen ta eget ansvar. Här är vad djupare forskning och bred erfarenhet säger oss.
Godis gör väl ingen skada?
Jo, det gör ju det. Om det är godis där socker är en stor beståndsdel (på innehållsförteckningen så kommer isåfall socker tidigt i ingredienslistan och tittar du på näringsdeklarationen så är ”Varav socker” en stor del i avsnittet Kolhydrater) så finns det lite risker såsom
- en låggradig inflammation kan startas i kroppen och göra dig mer känslig för sjukdomar (inget tydligt stöd i forskning även om en del studier pekar på det)
- över tid kan du få diabetes
- . Ett överdrivet sockerintag kan även påverka kollagenproduktion och detta gör att rynkor kan synas ännu tydligare.
Om du kollar på nedanstående diagram, beskrivet mer i detalj i inlägget Näring och energi, så ser du hur mycket av dagsbehovet av energi som ska komma från olika näringsämnen, där det rekommenderade taket för socker är 10% (som i sig kan vara högt för vissa sjukdomstillstånd)
Går det att minska riskerna något med fysisk aktivitet?
Då används sockret i förbränningen och inlagringen sjunker istället för att gå upp. Så, ska du äta godis, rör på dig och tänk på att det krävs c:a en timmas promenad eller 30 minuter i löpspåren för att bränna 50 gram godis (beror såklart på typ av godis och intensitet på aktiviteten, så du kan se det som tumregel).
Märk väl att jag skriver minskar riskerna med fysisk aktivitet.
Finns det verkligen inget positivt med godis?
Jo, i måttlig mängd så kan till exempel choklad av den mörkare sorten ha en viss hälsoeffekt med minskad risk för stroke och hjärtinfarkt då det finns både antioxidanter (flavanoler är det i det här fallet som man tror gör nytta) och mineraler (magnesium exempelvis).
Måttlig mängd baserat på forskning är 2-3 rutor per dag och minst 70% kakao då det annars blir lägre hälsoeffekt och en hel del socker i choklad. Man behöver titta på helheten. Självklart så ska det vara så närproducerat som möjligt och från ekologiska odlingar för bästa nytta på hållbar hälsa
Behöver du snabb energi under eller precis efter ett träningspass så kan en mindre godisbit vara bra för att fylla energiförråden, även om en banan och ett glas mjölk är att föredra.
Ett glas vin eller en whiskey är bra för allt möjligt, eller?
Tittar man på äldre människor, över 70 år, så kan det finnas en viss hälsovinst med ett glas (1.5-2 deciliter) vin och är du under det finns inga större hälsoeffekter.
Riskerna med alkohol är både mentala och fysiska
- blodtryck och puls går upp
- levern får arbeta mer med avgiftning än
- fysisk prestationsförmåga sjunker
- omdöme, minne och reaktionsförmåga försämras
Lite sömn har väl ingen dött av?
Jodå, det går att dö av för lite sömn även om det jag menar är att lite mindre sömn än du egentligen behöver över en längre tid kan ställa till det lite för hälsan.
Exempel på konsekvenser är
- Du kan få ett större sötsug om du får för lite sömn
- Du kan få sämre minnesfunktion
- Risken för alzheimer ökar
Viktigt att se till att du får ordentligt med sömn över tid. Periodvis sover alla sämre av olika anledningar ska tilläggas.
Hur kan jag förbättra sömnen?
Sammanfattningsvis kan man säga att sömnvanor bör prioriteras, eg lägga sig och gå upp vid samma tider, se till att få daglig fysisk aktivitet och dra ner på skärmtid ett par timmar innan läggdags. Du kan läsa mer på vår sida om Sömn
Utebliven återhämtning funkar för mig!
Ja, du kanske upplever det så. Tänk på då att sömnen blir extra viktig om dina raster och återhämtningar under arbets- eller studiendagen uteblir. Detsamma gäller om du väljer att utesluta återhämtning såsom stretching, nervarvning av olika slag, mindfulness- eller meditationsövningar.
Riskerna med utebliven återhämtning är
- Stressnivåerna under dagen eskalerar istället för att periodvis backa tillbaks med raster, detta kan i sin tur börja påverka sömn till det sämre.
- Laktat och andra restprodukter ligger kvar längre i kroppen efter fysisk aktivitet och gör att kroppen inte fungerar optimalt.
Sammanfattning
Nix, det är ett inlägg för att trycka på de fakta som vi har idag, tack vare forskare och vetenskapsmän. Sen är det helt upp till dig som är vuxen och myndig att ta beslut som du tror är bra för dig.
Nja, det finns saker i vin som är bra och sen finns alkoholen som alltid är mindre bra från första droppen så kan du hitta ett alkoholfritt vin som fortfarande har kvar de bra delarna så går det att svara ja på frågan.
Det finns många svar på den frågan och mitt blir att du får titta på faktan som finns idag och ta ett beslut som gör att du mår bra. Whiskey gör att blodkärlen expanderar så det kanske kan kännas lite bättre ett tag, och alkoholen skadar kroppen såtillvida att det är mycket energi och levern får arbeta med gift.
Under perioder klarar vi av mindre sömn, det viktiga är att du får tillräckligt med sömn över tid så att du får viktig återhämtning
Nej, däremot så ska du vara medveten om att ju mer sällan du äter det ju bättre kommer din kropp må. Lördagsgodis kanske är något?
Ja
Källor
Ett urval av källor som du kan fördjupa dig i
- generellt om alkohol – https://www.iq.se/fakta-om-alkohol/alkoholen-i-kroppen/
- om godis (socker) – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20620757/ (på engelska)
- om kolhydrater(socker) – https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:533973/FULLTEXT01.pdf
- näringsinnehåll i mörk choklad – https://www7.slv.se/SokNaringsinnehall/Home/FoodDetails/1875#
- mer om bra saker med mörk choklad – https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/dark-chocolate/ (engelska)
- information om mat som kan göra oss deprimerade och sjuka – https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=493&artikel=5749958
- för att visa på att vetenskapen tycker olika om kopplingen inflammation och kost – https://www.sahlgrenska.se/nyheter/nyheter/effekten-av-antiinflammatorisk-kost-ar-inte-vetenskapligt-belagd/
- en rapport om alkohols påverkan på kroppen – https://www.folkhalsoguiden.se/globalassets/verksamheter/forskning-och-utveckling/centrum-for-epidemiologi-och-samhallsmedicin/folkhalsoguiden/rapporter-och-faktablad/bilaga-1.-rapport-2018.1-alkoholens-halsopaverkan.pdf
- en tidning som säger oss att kaffe är mestadels bra och vin är mestadels mindre bra – https://slf.se/dlf/app/uploads/2019/03/dl-4-18-ua.pdf
- det blir en hel del om just alkohol och det är för att riskerna är höga med den – https://www.folkhalsoguiden.se/globalassets/verksamheter/forskning-och-utveckling/centrum-for-epidemiologi-och-samhallsmedicin/folkhalsoguiden/rapporter-och-faktablad/bilaga-1.-rapport-2018.1-alkoholens-halsopaverkan.pdf
- Kort om sömn – https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/liv–halsa/stresshantering-och-somn/somnen-ar-viktig-for-din-halsa/
- Post om vikten av sömn – https://www.hjarnfonden.se/2016/10/varfor-ar-det-sa-viktigt-att-sova/
- På vår sida om Sömn finns mer källor i just det området
- På vår sida om Återhämtning finns mer källor i just det området