Hoppa till innehåll
Hem » Blogg med artiklar för en hållbar hälsa » Nutrition » Månadens utmaning december 2020

Månadens utmaning december 2020

För att komplettera och fullborda planeringsändringarna så lägger vi på nutrition. Den här månaden handlar det mer om att skicka med lite saker att tänka på för att du ska få en ännu bättre effekt av din träning och motion. Och igen, håll det enkelt så blir det hållbart!

Per Olsson, Styrketrappan

Tema

Hiit, tungt och lätt rätt.

Lärdom(ar)

  • Håll det enkelt så blir det lättare att lyckas.
  • Om du planerar in nutrition i din dag och i relation till din träning eller motion och gör det på både vecko- och dag-basis så ökar sannolikheten att du når dina långsiktiga mål.
  • Det är lätt att skriva ett tränings-, återhämtnings- och nutritionsschema.

Syfte

Att äta vid rätt tillfällen. Fortsätt plocka godbitarna och skapa ditt bästa tränings-, återhämtnings- och nutritionsschema. Skapa schemat, följ det, kommunicera det till din omgivning. Det är bra för din framgång om fler är medvetna om det du gör för din hållbara hälsa.

Att lära sig när det kan vara bättre att äta lite mer protein (kött, bönor eller vad du nu väljer) och kolhydrater (pasta, potatis, ris och så vidare) beroende hur och vad du ska eller har träna(t).

Dagbok ska du fortsätta skriva så du kan gå tillbaks och dra lärdomar. Det är bra för din framgång om fler är medvetna om det du gör för din hållbara hälsa.

Förändringen görs i vanlig ordning i fördel ihop med kollegor, skolkamrater, kompisar eller familj. Förändringarna du gör bör vara på en nivå så att det känns positivt och det bör hjälpa dig att hålla motivationen till mer och andra förbättringar och förändringar i kommande utmaningar.

Målgrupp

Du som känner att du vill skapa mer struktur i ditt liv och som vill få ut mer av din träning, återhämtning och nutrition, och skapa dina förutsättningar för att ta fler medvetna steg för en hållbar hälsa.

Aktiviteter

Eftersom tanken med utmaningarna är att nå bredd så dyker vi inte in allt för djupt på vetenskapen och biologin bakom utan beroende på vad och hur du ska eller har träna(t) så kan det finnas en poäng att äta mer protein eller mer kolhydrater för att du ska få en ännu bättre effekt av din träning eller motion. Läs gärna artikeln 10 myter om mat och träning där du får mer matnyttigt.

Före passet

Är det mer åt styrketräningshållet du ska träna så är det smart att äta en måltid max ett par timmar innan så att du har mycket energi till passet. Den måltiden får gärna innehålla lite mer protein så att du är förberedd efter passet då fönstret för upptag av proteiner kommer ganska tätt inpå avslutad träning.

Är det mer åt konditionsträningshållet du ska träna så kan du tänka på att äta en måltid lite mer än ett par timmar före så att matsmältningen hinner bearbeta det något, och lite närmare passet kan du äta någon lättare form av kolhydratrik mat typ frukt (banan exempelvis).

Efter passet

Är det mer åt styrketräningshållet du ska träna så kan det vara bra att få i dig lite mer protein (kött, bönor, keso eller vad det nu må vara) inom en halvtimma efter passet då kroppen är extra bra på att ta till sig just protein då. Tänk på att äta kolhydrater dåbehövs för att kroppen ska kunna ta upp proteiner.

Är det mer åt konditionsträningshållet så kan det vara bra att äta merpart kolhydrater då de som fanns i muskler och i blodet högst troligt är använda. (det är lite mer komplext så den korta beskrivningen är för att hålla det enkelt)

Dela med dig av dina tankar och idéer

Har du fler exempel på enkla aktiviteter för att göra ett bra tränings-, återhämtnings- och nutritionsprogram på ett enkelt sätt. dela gärna som en kommentar nedan

Sammanfattning

  • Håll det enkelt, fortsätt skriv dagbok i samband med träning, återhämtning och nutrition så blir det en del av de aktiviteterna och hållbart över tid.
  • Dela tankar, vad som föder din framgång eller något som varit utmanande som en kommentar nedan
  • Var nöjd med det lilla i början, det kommer fler utmaningar.

Tillbaka till Månadens utmaning för fler utmaningar