Går du till en tränare, coach eller kostrådgivare så tror jag du kommer höra lite olika uttryck. Här är ett några stycken jag tycker är viktiga att förstå som har med storlek och perioder av olika slag att göra.
Per, styrketrappan
Innehållsförteckning
Makro
Träning
Makro-cykel är det begreppet du kommer märka här och det är den stora tidplanen, den längsta delen av ditt tränings-upplägg. Periodslängd kan vara kvartal, säsong eller år för någon som förbereder sig för ett olympiskt spel.
Vill du ha lite ideer till teman för makrocykler kan det vara:
- Generell grundtränings-/uppbyggnadsperiod
- Idrottsspecifik grundtränings-/uppbyggnadsperiod
- Tävlingssäsong
- Återhämtningsperiod
På det lägger du längden på vardera cykel, som kan vara lika eller olika långa. Ett år skulle kunna se ut så här med andra ord, fyra stora block
Grundträning
Januari
Februari
Mars
Grundträning
April
Maj
Juni
Tävlingssäsong
Juli
Augusti
September
Återhämtning
Oktober
November
December
Intensitet skulle kunna se ut så här
Nutrition
Makro-nutrienter pratar man om här och det är de största beståndsdelarna i din kost, såsom fett, protein, kolhydrater och alkohol. Det är de delarna du får energi ifrån kan man säga. Det man pratar om är oftast fördelningen av de olika delarna, som i exemplet nedan med Nordiska Närings-Rekommendationer.
Meso
Träning
På det lägger du längden på vardera cykel, som kan vara lika eller olika långa. Ett kvartal skulle kunna se ut så här med andra ord:
Grundträning
Januari
Vecka 1
Vecka 2
Vecka 3
Vecka 4
Februari
Vecka 1
Vecka 2
Vecka 3
Vecka 4
Mars
Vecka 1
Vecka 2
Vecka 3
Vecka 4
Nutrition
Här kan du hoppa över, ingen använder ordet meso inom nutrition
Mikro
Träning
Här dyker vi ner på själva träningspasset i sig, vad gör du på dag-nivå. Vilar du eller tränar du en muskelgrupp eller idrottsspecifik övning
På det lägger du längden på vardera cykel, som kan vara lika eller olika långa. En vecka skulle kunna se ut så här med andra ord:
Grundträning
Januari
Vecka 1
Måndag
Tisdag
Onsdag
Torsdag
Fredag
Lördag
Nutrition
Mikro-nutrienter/-näringsämnen pratar man om här och det är de mindre beståndsdelarna som vitaminer och mineraler. De minsta beståndsdelarna (kallas trollspön för att de är skapar möjligheter för din kropp att fungera över tid) i din kost, såsom C- och D-vitamin, salt och jod.
- De fettlösliga vitaminerna är A-, D-, E- och K-vitamin.
- De vattenlösliga vitaminerna är vitamin B6, vitamin B12, C-vitamin, biotin, folat, niacin, pantotensyra, riboflavin och tiamin.
- Saltet Natrium och mineralerna kalium, klorid och fosfater finns lösta i alla kroppsvätskor.
Vill du veta mer vad du kan åstadkomma för din hälsa med allt detta?
Kontakta mig på per@styrketrappan.se så diskuterar vi vidare!