Hoppa till innehåll
Hem » Blogg med artiklar för en hållbar hälsa » Klokheter » Tre faktorer för ett lyckligare liv

Tre faktorer för ett lyckligare liv

Det finns självfallet fler än tre faktorer som kan ge dig och mig lyckligare liv. Här är mina topp tre.

Per, styrketrappan

1. Vårda dina relationer och dela andras glädje

Forskning visar att det sociala samspelet med andra människor är viktig för vår hälsa och lycka så vårda dina relationer, där du känner att du får energi. I det här samspelet, dela andras glädje och framgångar så ger det dig en bonus i energi. Läs mer i exempelvis Good genes are nice, but joy is better, Social Relationships and Health: A Flashpoint for Health Policy och Wellbeing, se Ensamhet skadar vår hälsa som en vänlig påminnelse på hur det sociala påverkar oss.

2. Träna kropp och knopp

En stark(are) kropp och hjärna är alltid välbehövligt för att dels stå emot motgångar bättre och för att vara lite lyckligare.

Fysisk träning för att boosta lyckohormonerna endorfin och dopamin

När vi tränar så frisätts ett antal ämnen; endorfin, serotonin, dopamin och noradrenalin. Endorfiner dämpar smärta och ökar välbefinnandet, serotonin ger lugn och tillfredsställelse, dopamin en belöningskänsla och noradrenalin gör att du känner dig pigg. Sen att träning förbättrar sömn (i många fall och beroende på när du tränar) och minskar depression och ångest är ju en super-bonus på din lyckoboost. Läs gärna mer på Folkhälsomyndighetens hemsida: https://www.folkhalsomyndigheten.se/fokus-psykisk-halsa/tips-for-att-ma-battre/var-aktiv-ror-pa-dig-regelbundet-och-at-halsosamt/

Vill du ha en bonus till så gör du träningen regelbunden, då det ser ut som att blodcirkulationen gör att minne och koncentration kan förbättras.

Mental motion och hjärngympa bra för din fysiska hälsa

När du tränar din hjärna kan du sänka stresshormon och på så vis eventuellt påverka blodtryck.

I allt det här så har vetenskapen visat att den bästa hjärngympan ser ut att vara fysisk träning, så hitta en balans mellan olika typer av träning.

Det finns olika sätt att motionera hjärna för din fysiska hälsa och lyckokänsla. Här är en lista med saker du kan prova:

  • Le ofta – skicka positiva signaler till din hjärna och din omgivning
  • Meditera – prova Kärleksfull vänlighet
  • Hjälp hjärnan på traven – vid tillfällen där du är i positiva situationer, stanna upp och registrera det med fraser såsom ”nu njuter jag”

3. Var här och nu och värdesätt det som är viktigt

Var här och nu i den omfattning det går och är vettigt, och arbeta med det som är viktigt för dig och som du värdesätter högt.

Mindfulness, meditation och medveten närvaro är verktyg för lycka

Om du utför meditationer som exempelvis Kärleksfull vänlighet så kan du på det sättet öka din lycka genom att aktivt arbeta med varma känslor till dig själv, dina nära och andra.

Är du medvetet närvarande här och nu så låter du kroppen uppleva saker på ett annat sätt, återigen på ett aktivt sätt så dina sinnen får samarbeta och ta in vad det nu må vara som måltider, lek med barn eller en spegelblank sjö. Ju fler sinnen du kan använda desto mer närvarande och desto mer lycka kan du skapa i stunden.

Det finns undersökningar som visar på att idrottsmän faktiskt kan vara för medvetet närvarande och prestera sämre genom att tänka för mycket och tappa flytet i det de gör. Prestationen blir hackig kan man säga. (Läs mer i boken Idrottspsykologi med ACT, sidan 52-53)

Acceptera saker för vad de är och välj var du lägger din energi

Det du inte kan påverka (dåtid, dina gener eller andras beteenden), testa att bara acceptera det under förutsättning att det är ofarligt. Ibland kan det nästan perfekta fungera precis lika bra eftersom energin att göra det perfekt kan bli oöverkomligt. Gör du på det sättet och kan lära dig släppa saker så får du färre saker att lägga din energi på, vilket i sig är lyckosamt för hjärnan, från nu och framåt.

Att stå ut med eller ta negativt beteende över tid är nåt helt annat, då är det dags att du endera själv eller tillsammans med någon ser till att det avbryts så du kommer tillbaks till en balans i livet. Du är alltid värd positivt beteende och positiva händelser även om det då och då kan komma

Depression ska hanteras i samarbete med sjukvården

Mina topp tre är just mina, och jag är i hyfsad balans. Jag har mina dalar och toppar men i stort upplever jag mig själv som balanserad.

Jag vill att du som kanske känner att ditt mörker är oöverstigligt, kontakta sjukvården direkt och se till att få stöd att komma ur det! Mitt inlägg här är baserat på vetenskap och mina tankar och erfarenheter, och jag är lekman i jämförelse med psykologer, terapeuter, läkare och så vidare.