Hoppa till innehåll
Hem » Blogg med artiklar för en hållbar hälsa » Återhämtning » Mer om månadens utmaning augusti 2020

Mer om månadens utmaning augusti 2020

Vi fortsätter att planera in förbättringar för att bygga bra vanor. Så träningsschemat du påbörjat i juli-utmaningen blir träning- och återhämtningsschema.

Per Olsson, Styrketrappan

Tema

Planerat eftertänksamt.

Lärdom(ar)

  • Håll det enkelt så blir det lättare att lyckas.
  • Om du planerar in återhämtning i din dag och gör det på både vecko- och dag-basis så ökar sannolikheten att du når dina långsiktiga mål.
  • Det är lätt att skriva ett tränings- och återhämtningsschema.

Syfte

Nu ska du reflektera kring både träning, som påbörjades i juli-utmaningen, och återhämtning. Fortsätt plocka godbitarna och skapa ditt bästa tränings- och återhämtningsschema. Skapa schemat, följ det, kommunicera det till din omgivning. Det är bra för din framgång om fler är medvetna om det du gör för din hållbara hälsa.

Förändringen görs i vanlig ordning i fördel ihop med kollegor, skolkamrater, kompisar eller familj. Förändringarna du gör bör vara på en nivå så att det känns positivt och det bör motivera till mer förbättringar och förändringar i de fall där det är möjligt.

Målgrupp

Du som känner att du vill skapa mer struktur i ditt liv och som vill få ut mer av din träning och återhämtning, och skapa dina förutsättningar för att ta fler medvetna steg för en hållbar hälsa.

Aktiviteter

Precis som förra utmaningen, se tillbaka din din din dagbok vad som funkade och hur du återhämtade dig (vilka dagar, vad du gjorde och hur länge/ofta). Ta den informationen och fundera en stund på hur ditt personliga återhämtningsprogram för de kommande 8 veckorna skulle se ut om du får bestämma.

Vill du göra det riktigt enkelt kan du bara skriva exempelvis Återhämtning Tisdagar/Torsdagar/Söndagar, det är också en plan och om det är vad som är hållbart så låt det vara på den nivån tills vidare. Annars kan du läsa vidare och snickra på en mer detaljerad plan.

Det du först behöver bestämma är hur mycket tid det får ta utöver träningen. Funkar det med eventuell familj utöver dig själv är en fråga som du behöver fundera på precis som du gjorde förra månaden.

Efter att du bestämt hur mycket tid det får ta så är det dags att bestämma vilka övningar (stretching, massage, meditation) du tänkt dig. Sätt dig sen och fyll på ditt veckoschema där du skriver ut vilken dag och vilken övning du göra den dagen. Försök hitta åtminstone tre dagar som passar dig och sätt av 15-20 minuter de dagarna.

När du gjort ditt eget program, gärna där du planerar ihop med andra, så är det bra om du visar det för din omgivning så du kan få både förståelse för att du lägger tid på din egna hållbara hälsa och för att få glada tillrop och kanske till och med en återhämtningskompis som vill hänga på?

För att få lite inspiration har jag gjort ett enkelt program med övningsbeskrivningar och hur man kan tänka med en övning per större muskelgrupp här: Hemma.

Har du fler exempel på enkla aktiviteter för att göra ett bra tränings- och återhämtningsprogram på ett enkelt sätt. dela gärna som en kommentar nedan eller i sociala medier med hashtaggarna #månadensutmaning #planerteftertänksamt #styrketrappan .

Sammanfattning

  • Håll det enkelt, fortsätt skriv dagbok i samband med träning och återhämtning så blir det en del av de aktiviteterna och hållbart över tid.
  • Ha tålamod och reflektera över en lite längre period så det du eventuellt planerar in framöver är testat ordentligt.
  • Försök följa programmet, och justera lite här och där under resans gång om det behövs.
  • Dela tankar, vad som föder din framgång eller något som varit utmanande som en kommentar nedan eller i sociala medier med hashtaggarna #månadensutmaning #registreramera #styrketrappan
  • Var nöjd med det lilla i början, det kommer fler utmaningar.

Tillbaka till Månadens utmaning för fler utmaningar