Hoppa till innehåll
Hem » Blogg med artiklar för en hållbar hälsa » Nutrition » Mer om månadens utmaning september 2020

Mer om månadens utmaning september 2020

För att komplettera och fullborda planeringsändringarna så lägger vi på nutrition. Har du åtminstone ett grundläggande schema eller en struktur som är genomtänkt som du följer så kommer chanserna att lyckas gå upp avsevärt. Och igen, håll det enkelt så blir det hållbart!

Per Olsson, Styrketrappan

Tema

Planerat eftertänksamt.

Lärdom(ar)

  • Håll det enkelt så blir det lättare att lyckas.
  • Om du planerar in nutrition i din dag och gör det på både vecko- och dag-basis så ökar sannolikheten att du når dina långsiktiga mål.
  • Det är lätt att skriva ett tränings-, återhämtnings- och nutritionsschema.

Syfte

Nu ska du reflektera kring träning, som påbörjades i juli-utmaningen, återhämtning, som påbörjades i augusti-utmaningen och nutrition. Fortsätt plocka godbitarna och skapa ditt bästa tränings-, återhämtnings- och nutritionsschema. Skapa schemat, följ det, kommunicera det till din omgivning. Det är bra för din framgång om fler är medvetna om det du gör för din hållbara hälsa.

Förändringen görs i vanlig ordning i fördel ihop med kollegor, skolkamrater, kompisar eller familj. Förändringarna du gör bör vara på en nivå så att det känns positivt och det bör motivera till mer förbättringar och förändringar i de fall där det är möjligt.

Målgrupp

Du som känner att du vill skapa mer struktur i ditt liv och som vill få ut mer av din träning, återhämtning och nutrition, och skapa dina förutsättningar för att ta fler medvetna steg för en hållbar hälsa.

Aktiviteter

Precis som förra utmaningen, se tillbaka i din dagbok och reflektera kring vad som funkade och hur och vad du åt. Ta den informationen och fundera en stund på hur ditt personliga mat-schema bör se ut i stort för de kommande 8 veckorna och mer i detalj för kommande veckan om du får bestämma.

Vill du göra det riktigt enkelt kan du bara skriva exempelvis Frukost, Lunch, Middag och Mellanmål efter träning, det är också en plan och om det är vad som är hållbart så låt det vara på den nivån tills vidare. Annars kan du läsa vidare och snickra på en mer detaljerad plan.

Det du först behöver bestämma, tycker vi, är hur mycket tid tillredning och handling får ta. Funkar det med andra i hushållet utöver dig själv är en fråga som du behöver fundera på precis som du gjorde förra månaden. Ett tips är att prova nån av den uppsjö av matkassar som finns därute för att förenkla planeringen, de stora Coop/ICA/Citygross har flera alternativ plus att du kan lägga till det du behöver till för att få in mellanmål, frukost och lunch varje dag. Ett annat tips är att fördela arbetet om ni är flera i hushållet, tillsammans blir både tillredningen och att äta upp det mycket trevligare.

Efter att du bestämt hur mycket tid det får ta så är det dags att bestämma vilka måltider (kom ihåg frukost, lunch, middag och mellanmål) du tänkt dig. Sätt dig sen och fyll på ditt veckoschema där du skriver ut vilken dag och vilka måltider du tänkt äta den dagen. Försök hitta skriva ett schema för åtminstone 5 dagar i veckan och ha två dagar lite mer öppna

När du gjort ditt eget program, gärna där du planerar ihop med andra, så är det bra om du visar det för din omgivning så du kan få både förståelse för att du lägger tid på din egna hållbara hälsa och för att få glada tillrop och kanske till och med en matlagningskompis som vill hänga på?

Har du fler exempel på enkla aktiviteter för att göra ett bra tränings-, återhämtnings- och nutritionsprogram på ett enkelt sätt. dela gärna som en kommentar nedan eller i sociala medier med hashtaggarna #månadensutmaning #planerteftertänksamt #styrketrappan .

Sammanfattning

  • Håll det enkelt, fortsätt skriv dagbok i samband med träning, återhämtning och nutrition så blir det en del av de aktiviteterna och hållbart över tid.
  • Ha tålamod och reflektera över en lite längre period så det du eventuellt planerar in framöver är testat ordentligt.
  • Försök följa programmet, och justera lite här och där under resans gång om det behövs.
  • Dela tankar, vad som föder din framgång eller något som varit utmanande som en kommentar nedan eller i sociala medier med hashtaggarna #månadensutmaning #registreramera #styrketrappan
  • Var nöjd med det lilla i början, det kommer fler utmaningar.

Tillbaka till Månadens utmaning för fler utmaningar