Hoppa till innehåll
Hem » Blogg med artiklar för en hållbar hälsa » Positiv psykologi » Bli lyckligare på 6 veckor

Bli lyckligare på 6 veckor

Vill du vara med på ett experiment, inget forskningsprojekt, utan tre personer som testar varsin teknik för att må bättre mentalt (och kanske lite fysiskt med)? För besväret får du förhoppningsvis ett gladare humör och ett lyckligare liv.

Per

Jag är intresserad av hur vi kan stärka vår mentala hälsa, därav en del fokus och tankar kring forskning om om positiv psykologi. Så, nu tänker jag att du som känner dig träffad och motiverad ska hjälpa mig testa tre olika tekniker för att må lite bättre. Experimentet ska pågå 6 veckor och en gång varannan vecka gör du en självskattning inspirerad av PERMA-modellen.

Orsak och motverkan

Det finns såklart många olika orsaker till en mental trötthet och utmattning, och jag har tänkt titta på tre olika och vad man kan göra för att motverka effekten med en annan hantering än idag.

1. Känner du dig jagad av aviseringar och andras till synes perfekta liv?

Ser det ut som bakgrunden till den här texten på din telefon och/eller känner du en stress och press att också kunna dela med dig av allt bra som händer i ditt liv så kanske det är dags att hitta en annorlunda hantering för en bättre mental hälsa.

Stäng alla appar för sociala medier på mobiltelefoner

Stäng bara av apparna i din telefon under de 6 veckorna, kontona i sig kan du självklart behålla eftersom det är ett test och du kommer vilja hitta tillbaks till en bättre nivå tror jag om du upplever att du blir en lyckligare människa under och efter testet.

Koppling till vetenskap

Viss vetenskap, den jag lutar mig mot i det här testet, säger att om du stänger av sociala medier på din mobiltelefon under en period så syns positiva resultat i upplevd lycka redan efter en vecka. Du kan läsa mer om det i exempelvis A New Study Says Quitting Facebook Makes People Happier

Det är möjligt att få ett beteende som kallas FoMO (Fear of Missing Out, rädsla att missa nåt) som värre fall orsakar ångest om det går för lång tid mellan tillfällena när man får rulla igenom flödet för att se vad som hänt. Du kan läsa i exempelvis Fear of Missing Out (FoMO) and social medias impact on daily-life and productivity at work: Do WhatsApp, Facebook, Instagram, and Snapchat Use Disorders mediate that association? om det beroende det kan innebära att använda sociala medier för ofta.

Observera att det finns forskning som visar att FoMO av inlägg där du faktiskt relaterar och konverserar kan vara positiv med. Kan du läsa om i The Social Media Party: Fear of Missing Out (FoMO), Social Media Intensity, Connection, and Well-Being.

Så, det handlar om att gå från FoMO till JoMO (Joy of Missing Out, glädje av att missa något) här. Hitta balansen i hur mycket uppdateringar som ger dig kraft och energi i livet.

2. En promenad i skogen kan ge tillbaks en hel del kraft

Att komma tillbaks till naturen ger energi både mentalt och fysiskt, luften känns lättare att andas (ok, du kan självklart vara allergisk och då hoppas jag att du kollar upp det så att du kan få medicinsk hjälp) och bara att vara i den färgprakt det innebär och höra träd och buskar prassla i vinden gör gott åt vår hjärna.

Gå raskt 20 minuter per dag och styrketräna två gånger i veckan

Klart att vi ska ha med träning i testet eftersom det är så viktigt för vårt fysiska välmående, läs mer på vår sida om Fysisk och mental träning om det. Så det blir ganska enkelt, ut och gå 20 minuter i en park eller skog i rask takt varje dag och styrketräna (tips, kolla vårt program Hemma ) under 6 veckor. Jag tror att du kommer se både mentala och fysiska resultat.

Koppling till vetenskap

Endorfin, dopamin och serotonin är något som kan utsöndras under och efter ett träningspass, lite beroende på intensitet och längd på passet. Alla dessa är hormoner som ger dig en känsla av välmående. Jag tänker att om du vill få en känsla för hur mycket vetenskap det finns kopplat till träning och lycka så kan du läsa meta-studien A Systematic Review of the Relationship Between Physical Activity and Happiness.

Älska mera, det är bra för dig och andra. En sorts krama hela världen och få hela världens kramar tillbaks, mentalt.

3. Visa kärlek till andra och få tusenfalt tillbaks!

Tänk dig den där känslan att stå i soluppgången och ge hela världen en kram, om än mentalt. Genom att sprida din kärlek, i det här fallet som en meditation, ger dig både energi tillbaka och det kan även ge dig en kärleksfullare attityd generellt. Testa, det är inte så flummigt som det låter!

Utför loving kindness-meditation

Eftersom vi testar att ta bort något som påverkar den mentala hälsan (Punkt 1) så testar vi självklart att lägga till något som påverkar mentala hälsan, Kärleksfull vänlighet.

Koppling till vetenskap

Det finns forskning som menar att om vi inför mer kärlek (en av De nio grundaffekterna) i våra liv så påverkar det oss till det positiva, vi ska kunna må bättre genom att vara kärleksfulla mot oss själva, mot nära och kära och andra.

Läs mer i Open Hearts Build Lives: Positive Emotions, Induced Through Loving-Kindness Meditation, Build Consequential Personal Resources.

Uppföljning

En gång varannan vecka får du skatta i ett lösenordsskyddat formulär (exempel nedan), inspirerat av PERMA-modellen, med ett fritextfält. Siffrorna som sådana lägger vi in i spindeldiagram så att du kan se förändringen, jag vill även ha din tillåtelse att presenterar diagrammen anonymt i en ny blogg-artikel efter sista skattningen.

Exempel skattningsformulär för vecka 6


Exempel spindeldiagram

Hur är gör jag för att vara med i experimentet?

För att hålla det enkelt, skicka ett mejl till mig på per@styrketrappan.se och skriv vilken test du vill vara med på så håller vi kontakten under de 6 veckorna, du skickar in dina skattningar vecka 2, 4 och 6.

Vi gör det tillsammans

Självklart så kommer jag vara tillgänglig via epost med dig som vill vara med i mitt experiment, om du har frågor eller önskemål. Viktigt för mig är att Förändring kommer inifrån, du bestämmer!

Eget ansvar

Tre viktiga punkter som du behöver tänka på om du vill vara med och experimentera

  1. Du gör det på eget ansvar, går du under behandling i sjukvård för något med din mentala hälsa ska du kanske kolla upp först hur lämpligt det är. Det här är inte en fullfjädrad behandling, det är ett experiment för att testa olika tekniker.
  2. Det är förhållandevis kort tid vi experimenterar så det finns inga garantier att du kommer känna skillnad, vi är människor där saker tar olika tid.
  3. Du förbinder dig inte till nånting mer än att vara sjysst och faktiskt genomföra din del och rapportera dina resultat.

Sen då?

Sen, när experimentet är över så vill jag dela resultaten i en bloggpost och du kan självklart fortsätta med det du gör om du tycker att det passar dig.