Hoppa till innehåll
Hem » Blogg med artiklar för en hållbar hälsa » Träning » Baka som träning

Baka som träning

Är du brödälskare som mig? Ställ undan bakmaskinen eller matberedaren och baka ett kalljäst surdegsbröd så får du bra träning för överkroppen och armarna, övning av tålamod och gott och nyttigt bröd till frukost.

Per

Den här artikeln är för att fortsätta visa hur mycket träning du får och kan åstadkomma i hemmet, i helt vanliga moment i livet (för en del) precis som jag skrivit i Städning för ett renare hem och en starkare bål, Spetsa till din hemmaträning med…hemmet…, Spetsa till din hemmaträning med litteraturen och Spetsa till din hemmaträning med hushållsredskap.

Redskapen du behöver

Utöver ingredienser, plats i kylen, gott om tid och nåt gott att ha till bröden när de är klara behöver du

  • Bunke att blanda och knåda degen i före kalljäsning
  • Träsked att knåda degen med i bunken
  • Bakbord att knåda och baka ut bröden på efter kalljäsning

Stegen

Blanda och knåda

Kalljäs

Knåda och baka av

Njut av resultatet

Blanda och knåda

Framförallt träning i det här steget

Absolut, bara att blanda ingredienserna i en deg och sen knåda den (i bunke och sen på bakbord) på olika sätt för att få fram glutentrådarna ger dig 15-20 minuter av drag-, press- och greppövningar.

Jätteviktigt att växla hand hela tiden så höger och vänster sida får göra samma arbete.

Dragövningar

Du gör med lätthet rodd i två varianter för att träna biceps, baksida axlar (deltoideus) och rygg (latissimus, trapezius och rhomboideus)

  • Armbågarna nära kroppen när du drar skeden genom degen
  • Armbågarna ut från kroppen när du drar skeden genom degen

Pressövningar

Här blir det mer triceps, framsida axlar (deltoideus) och bröst (pectoralis) när du bröstpressar i följande varianter

  • Armbågarna nära kroppen när du pressar skeden genom degen
  • Armbågarna ut från kroppen när du pressar skeden genom degen

Greppövningar

Du kommer få greppövningar, underarmsmusklerna (flexormusklerna främst) både genom att hålla skeden du drar och pressar genom degen lika väl som du håller i bunken med andra handen.

Medveten närvaro

Att stå och knåda en deg är ett alldeles utmärkt tillfälle att vara i nuet. Var med i hur spänstig, hård, mjuk eller elastisk degen är, doftar eller ser degen annorlunda ut efter en stund? Var med i ditt knådande så får du mental träning med.

Kalljäs

Handlar i princip enbart om att få in degen i kylen, ha tålamod att vänta i c:a 12 timmar och lita på att det blir bra.

Observera att degen behöver få luft så undvik ett lufttätt lock på bunken.

Knåda och baka av

Den träning du får här är i princip lite armar och händer när du knådar till degen efter natten för att känna av så den är spänstig.

När det är i ugnen, gå tillbaka till din medvetna närvaro och se på brödet då och då hur det ändrar färg och form. Du kan säkert känna en doft av nybakt bröd sprida sig efter en stund med.

Njut av resultatet

Att surdegsbröd är bra för hälsan vet vi redan 1 & 2

Ta fram dina favoritpålägg, från olika delar av tallriksmodellen så du både får i dig det du behöver i form av energi- och näringskällor och så blir det en fröjd får smaklökarna, ögonen och näsan med smaker, färger och dofter. Du kan läsa mer om nutrition på Nyttigare nutrition.

Grundrecept för träningsbröd

Tid som behövs: 15 timmar

  1. Lös jästen i vattnet.

    Tillsätt övriga ingredienser utom salt

  2. Knåda till en smidig deg.

    Cirka 20 minuter. Häll i saltet på slutet. Det är ok om degen är lite lös och ytan ska vara lite spänstig. Lägg degen i en oljad bunke.

  3. Kalljäs i 12 timmar

    Låt bunken stå över natten i kylen, täck bunken med plast och tänk på att det behöver finnas lite hål för luft.

  4. Knåda och forma degen

    Knåda litegrann, för att känna på spänsten. Dela sedan degen i 5 bitar som du formar till baguetter och lägger på en baguetteplåt

  5. Jäs i en timme

    Under plast. När det en en stund kvar på jäsningen sätt din ugn på 260/235 (vanlig/varmluftsugn) grader och ställ in en liten plåtskål med vatten i botten på ugnen

  6. Baka av

    Sänk temperaturen till 220/200 grader och baka i 25-30 minuter i mitten på ugnen. Brödet är klart när det går att sticka en potatissticka i brödet utan att den blir kladdig, att det låter lite ihåligt eller att innertemperaturen är 98 grader.

  7. Låt kallna och servera

    Låt baguetterna kallna på galler, under duk för en mjukare yta, en stund. Servera med ditt favoritpålägg!

Energiinnehåll Totalt/100 gram deg: 3012kcal/319kcal

Estimerat energiinnehåll/baguette: ~600kcal/baguette vid 5 baguetter

Observera: Energiberäkningen är på deg, den bakade/avångade baguetten kommer vara mer koncentrerad. Därför får du ett estimerat energiinnehåll per baguette.

1. https://www.researchgate.net/publication/325236398_Novel_insights_on_the_functionalnutritional_features_of_the_sourdough_fermentation
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5890289/